«Аби стати вічним, слово має прозвучати вчасно»: у НУБіП України обговорили актуальні філософські проблеми сучасної науки та освіти

18 листопада 2019 року

 18 листопада в НУБІП України відбувся Міжвузівський науково-методичний семінар «Актуальні філософські проблеми сучасної науки та освіти». З цього заходу кафедрою філософії було урочисто розпочато Тиждень філософії, присвячений Всесвітньому дню філософії. Захід проводиться вже кілька років поспіль з ініціативи декана гуманітарно-педагогічного факультету професора Василя Шинкарука.

Головна мета цього свята - зробити філософію ближчою кожному: академіку, студенту та широкій аудиторії, усім, хто цікавиться такою діяльностю, яка відкриває нові можливості та простори для філософських розмислів, критичного мислення та дискусії. Також суть святкування вбачається в тому, щоб знайти спільну платформу обговорення глобальних соціо-культурних перетворень, що відбуваються в наш час, прилучити людей до філософської спадщини, привідкрити сферу повсякденного мислення для нових ідей і стимулювати публічні дебати мислителів і громадянського суспільства щодо викликів, які встають перед соціумом сьогодні.

Відкриваючи захід, заступниця декана з наукової роботи Світлана Харченко зауважила, що викладання філософії є надзвичайно важливою складової сучасної вищої освіти. Завідувачка кафедри філософії Інна Савицька наголосила: «Я сподіваюся, що цей тиждень виявиться для нас інтелектуально й емоційно насиченим, оскільки ми намагалися зробити наші події цікавими і для учнів, і для студентів, і для викладачів. Адже гуманітарно-педагогічний факультет, кафедра філософії завжди виступає майданчиком для щирої жвавої дискусії, для розвитку креативного мислення». З успішним стартом Тижня філософії привітав учасників семінару ректор Вищої школи філософії при Інституті філософії НАН України професор Валерій Загороднюк.

  

Тема трансформації сучасної вищої освіти стала центральною для сьогоднішнього семінару, саме їй присвятив свою доповідь професор Національного педагогічного університету імені М.П. Драгоманова Юрій Чорноморець. Він підкреслив необхідність переосмислення ролі та місця філософії в університеті на початку XXI століття. В сучасному світі викладачі повинні вміти презентувати філософію як актуальну та необхідну для особистого розвитку дисципліну. 

У своїй науковій доповіді професор Валерій Загороднюк вказав на важливість гуманістичного виміру сучасної науки, який досягається за допомогою філософії. Його слова викликали особливу цікавість у студентської частини аудиторії. Зокрема, теза про те, що українська освіта не гірша за західну, її варто цінувати. В обговоренні звучали питання щодо принципу «студоцентризму» як нового підходу у вищій освіті, про популярний сьогодні тренд «вдаваної інтелектуальності» і «чи є той, хто замовляє відсутність критичного мислення». Питання та відповіді до доповідачів перетворилися на цікаву дискусію.

Жвавий інтерес викликала доповідь професора кафедри міжнародних відносин і суспільних наук Володимира Калуги. Він закликав викладачів використовувати філософію як засіб боротьби за душі молоді. Академічність та посилання на авторитети є невід’ємною складовою сучасної вищої освіти, проте ми маємо, перш за все розраховувати на розуміння від студентів.

Про актуальність класичних філософських ідей у сьогоднішньому духовному середовищі у своїх доповідях торкнулись завідувачка кафедри культурології НУБіП України Ірина Майданюк, професор кафедри філософії Світлана Сторожук, професор Світлана Шкіль та всі викладачі та аспіранти кафедри філософії.

В цілому на семінарі було порушено багато актуальних проблем щодо стану сучасної філософської науки та освіти. Всі учасники заходу відчули себе відповідальними за збереження гуманістичного потенціалу філософії та передачу його наступним поколінням.

Доценти кафедри філософії
Андрій Самарський
Валентина Культенко

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook