АГРОНОМИ СКОРОЧЕНОГО ТЕРМІНУ НАВЧАННЯ ВОЛОДІЮТЬ СУЧАСНИМИ МЕТОДАМИ ВИЗНАЧЕННЯ КИСЛОТНОСТІ ҐРУНТІВ

15 листопада 2019, 19:43
НУБіП

 

В умовах сучасного агровиробництва висококваліфікованому фахівцю з агрономії необхідні фундаментальні знання процесів, що відбуваються у ґрунтах. Отримати відповіді на ці питання та набути практичних навиків студенти агробіологічного факультету можуть завдяки вивченню дисципліни «Агровиробниче групування ґрунтів та охорона земель».

 

Для України актуальною є проблема кислотної деградації ґрунтів, адже площа кислих ґрунтів складає понад 10 млн. га. Реакція ґрунтового середовища впливає на ріст, розвиток культур, доступність елементів живлення, тому має важливе значення у діагностиці ґрунтів.

Після засвоєння теоретичного матеріалу за темою «Фізико-хімічні властивості ґрунтів» студенти виконували лабораторну роботу із визначення показників кислотності ґрунтів та їх використанні у розробці заходів з їх раціонального використання. З цією метою проведено лабораторне заняття на базі сумісної лабораторії «Агроскоп Інтернешнл» і кафедри ґрунтознавства та охорони ґрунтів ім. проф. М.К.Шикули.

 

Заняття проводили доцент Піковська Олена та співробітник «Агроскоп Інтернешнл» Слюсар Олександр.

 

 

       Під час лабораторної роботи студенти опанували сучасні методи визначення активної, обмінної і гідролітичної кислотності й навчились оцінювати отримані показники, встановлювати за ними потребу у хімічній меліорації  і розраховувати дози меліорантів.

 

Олександр Васильович ознайомив студентів із сучасними приладами та лабораторним обладнанням. Він розповів про значення лабораторії у підвищенні ефективності агропідприємств. Адже на основі результатів дослідження ґрунтів господарств розробляються рекомендації щодо внесення меліорантів, добрив, агротехнічних заходів, що дозволяє оптимізувати витрати та забезпечити збільшення прибутку.

 


 

Майбутні агрономи активно приймали участь не лише у проведенні аналізів і вимірювань, але й в обговоренні результатів, їх практичному використанні на виробництві. Адже саме студенти, що вступили на ОС Бакалавр Національного університету біоресурсів і природокористування України після закінчення коледжів і технікумів, як ніхто інший, зробили свій усвідомлений вибір. Навіть після закінчення заняття ще тривалий час продовжувалася дискусія.  

 

 

 

  

Головіна Анна, студентка 1 курсу скороченого терміну навчання агробіологічного факультету

Піковська Олена, доцент  кафедри ґрунтознавства та охорони ґрунтів ім. проф. М.К.Шикули

 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook