Наукові здобутки факультету

13 листопада 2019 року
Факультет захисту рослин, біотехнологій та екології

Вийшла друком монографія «Інвазійні види молей в Україні (моніторинг, екологія, контроль чисельності)».  Автори: доктор с.-г. наук, професор Микола Лісовий, доктор с.-г. наук, професор Володимир Чайка, доктор біол. наук, професор, член-кореспондент НАН України Іван Григорюк

В науковій праці з позицій екосистемного підходу висвітлено теоретичні, методологічні і практичні засади виявлення й уточнення видового складу молей–строкаток мінуючих (Lepidoptera: Gracillariidae), які розмножуються масово в умовах України. Оприлюднено сучасний стан, морфологічні і біологічні особливості, цикл розвитку, моніторинг та наявні заходи контролю чисельності молей мінуючих. Установлено, що на 54 видах рослин, які використовують для озеленення Київського мегаполіса, живиться 24 види молей–строкаток, зокрема: Phyllonorycter issikii, Phyllonorycter platani та Phyllonorycter emberizaepennella. За трофічною спеціалізацією 6 з них становлять поліфаги, 14 – олігофаги і 3 види – монофаги. Проаналізовано наявність особливо небезпечних для навколишнього середовища молей–строкаток родини  Gracillariidae в містах Европи та України.   

Монографія розрахована для наукових працівників, викладачів, аспірантів біологічних і аграрних вузів та НДІ, які спеціалізуються в галузях екології, ентомології, агрономії, ландшафтного дизайну та захисту рослин.

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook