Виробнича практика екологів – запорука успішної професійної діяльності

14 липня 2019 року

Практична підготовка займає важливе місце у формуванні професійної компетентності майбутнього фахівця. Не виключенням є і підготовка фахівців у сфері екології, охорони навколишнього природного середовища та збалансованого природокористування.
Практична підготовка екологів спрямована не тільки на закріплення теоретичних курсів, але й на отримання нових знань, умінь, навиків. При цьому основною метою є максимальне наближення, з одного боку - до природних та інших об’єктів досліджень, з іншого – до реальної обстановки прийняття рішень.
Виробнича практика – це одна із форм практичного навчання і є невід’ємною складовою процесу підготовки фахівців, що максимально наближена до умов майбутньої професійної діяльності еколога.
Для проходження виробничої практики студентами освітнього ступеня Бакалавр цього року були вибрані установи, організації, науково-дослідні заклади, оснащені відповідним технічним устаткуванням, що мають потребу у вирішенні екологічних проблем. Базовими підприємствами для набуття практичних знань студентами екологами стали: структурні підрозділи та регіональні відділення Міністерства екології та природних ресурсів України, Інститут агроекології і природокористування НААН України, Міжнародна лабораторія «PrimeLabTech», Наукова лабораторія компанії «BioNorma», КП «Плессо», а також інші природоохоронні установи й організації.

Практичні навички набуті під час навчання в університеті максимально знадобилися студентам в Міністерстві екології і природніх ресурсів України, де їх радо зустріли у департаменті екологічної безпеки та дозвільно-ліцензійної діяльності, відділі оцінки впливу на довкілля. Саме там наші майбутні екологи оволоділи повним алгоритмом здійснення екологічної експертизи поданих документів на проходження оцінки впливу на довкілля діяльності підприємств і установ, еколого-експертної оцінки реєстрації пестицидів і агрохімікатів, а також передпроектної документації на здійснення різних видів діяльності.

 

 


Виробнича практика в Інституті агроекології і природокористування НААН України розпочалася з участі наших студентів в Міжнародній науково-практичній конференції «Екологічна безпека та збалансоване природокористування в агропромисловому виробництві», далі продовжили роботу у відділах агроекології і біобезпеки, екотоксикології, радіоекології в агросфері. За період практики набули практичних навичок щодо екологічної оцінки небезпечності впливу засобів захисту рослин і агрохімікатів на нецільові об’єкти водної (риби, дафнії), ґрунтової (мікороорганізми, земляні черв’яки) та наземної екосистем, екотоксикологічного оцінювання використання засобів хімічного захисту рослин у технологіях вирощування сільськогосподарських культур, радіоекологічного моніторингу об’єктів навколишнього природного середовища.

 

 

 

Студенти, які проходили виробничу практику в Міжнародній лабораторії «PrimeLabTech», яка має атестат про акредитацію відповідно до міжнародного ISO 17025 «Загальні вимоги до компетентності випробувальних та калібрувальних лабораторій», отримали неоціненний практичний досвід роботи з сучасними приладами, які використовуються для здійснення аналізу якості води, пестицидних залишків в грунті, фруктах, овочах та ягодах, крупах. Місія компанії полягає в тому, щоб робити внесок у здоров'я та безпеку нації шляхом надання високоякісних лабораторних послуг для підтримки сталого розвитку сільського господарства.

 

 

 
Співробітники наукової лабораторії компанії «BioNorma» ознайомили студентів з місією і превагами компанії, які стосуються саме наукового консалтингу та фундаментальних розробок в галузях агрономії, біотехнології, екології і мікробіології, виробництва біологічних препаратів та ін. Студенти набули практичних навичок роботи на сучасних приладах, вдосконалили набуті знання на практиці щодо проведення досліджень за методами пересіву культури бактерій на скошений агар та пересіву зі скошеного агару в чашки Петрі, виділення чистої культури та небажаного внесення домішок різної природи в сировині, продукті під час технологічного процесу.

 

 

 


Унаслідок виконання програми виробничої практики майбутні екологи набули навичок та вмінь самостійного проведення екологічних досліджень безпосередньо в виробничому середовищі, що мають на меті визначення рівнів впливу діяльності окремих підприємств на об'єкти довкілля; встановлення відповідності їхньої роботи вимогам чинного природоохоронного законодавства; виявлення видів робіт, що характеризуються підвищеним рівнем небезпеки для біоти; оцінювання екологічного ризику; виконання розрахунків ефективності заходів щодо поліпшення стану довкілля.

Юлія Рибалко

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook