Студенти першого та четвертого курсу спеціальності соціальна робота відвідали відкриття масштабної італо-української групової виставки

31 жовтня 2019 року

Студенти першого та четвертого курсу спеціальності соціальна робота відвідали відкриття масштабної італо-української групової виставки «Корозія характеру. Людина гнучка». Цей проект було здійснено за підтримки Fondazione La Quadriennale di Roma, Ambasciata d'Italia in Ucraina та Istituto Italiano di Cultura Kievi, IZONE, IZOLYATSIA. Platform for Cultural Initiatives.

Близько 10 художників та художниць, 2 кураторки торкаються проблематики праці як дзеркала для розуміння більш складної сучасної реальності та розглядають в своїх роботах вплив праці на приватне життя, зміни в економіці, свідомості та підходах до розуміння феномену «‎праці»‎: — якою вона була, є і може бути. Водночас увага зосереджується на тому, наскільки визначальними для сучасних людей є наслідки гнучкості і прекаритету.

У роботах авторів було представлено різні сюжети про відносини між працівниками, їхнім робочим місцем та їхнім особистим життям. Ґрунтуючись на українському контексті та конкретних ситуаціях (з включенням різних додаткових наративів) було порушено питання: наскільки робота визначає особистість та сприйняття свободи, які стратегії потрібно застосовувати, щоб протистояти або адаптуватися до змін концепції праці в наш час. Загалом, прекаритет відсилає до різних ситуацій, характеризуючи не тільки тимчасову зайнятість, а й резонуючи з загальним сентиментом, щодо ідеї праці в сучасному суспільстві.

Особливо студентів вразила інсталяція Антоніо Делла Гуардіа. Спираючись на метод, розроблений на початку ХХ ст. В. Гораціо Бейтсом, й останнім часом репродукований лікарями та дослідниками, художник представляє інсталяцію, яка пропонує людям з обмеженими можливостями та тим, хто працює в офісах робити декілька вправ, щоб відновити зір у природному світлі.

Цікавою також була анімація Energy Off Микити Лиськова, яка досліджує виникнення, перетворення та вичерпування енергії. У контексті виставки цей твір набув більш конкретного значення, звертаючись до виснаження та вигорання на роботі. На жаль, вигорання стало звичним явищем у сучасному світі, оволодіваючи людьми, воно завдає шкоди психологічному стану та адекватному сприйняттю себе.

Продовженням цієї теми є двоканальна відеоінсталяція «Береговий відпочинок» П.Пателлі, Дж. Сквілачотті та Дж. Вендраме, яка була створена для Голландського павільйону на Венеціанській бієнале архітектури 2018 р., яка пропонує почати розгляд повсякденного світу зі стану, коли темпи організаційного управління сповільнюються і перепочинок стає життєво важливим періодом для здоров’я та добробуту людини.

 

Арзуманян К.,

ст.викладач кафедри соціальної роботи

та реабілітації

 

 

 


Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook