Перший етап захисту наукових робіт на факультеті захисту рослин, біотехнологій та екології пройдено

31 жовтня 2019 року
Факультет захисту рослин, біотехнологій та екології

Перший етап захисту наукових робіт на факультеті захисту рослин, біотехнологій та екології пройдено

 

Час летить швидко і невблаганно. Ось і закінчується навчальний період для магістрів 2 року навчання. Наступає пора здачі останньої екзаменаційної сесії та випробування на отримання звання «магістра». Вони звітують та показують рівень здобутих навиків, знань, умінь.

Традиційно факультет захисту рослин, біотехнологій та екології долучився до загальноуніверситетської постерної конференції. 28-29 жовтня 2019 р. готовність до захисту дипломних робіт підтвердили магістри освітніх програм: «Захист рослин», «Карантин рослин»; «Біотехнології та біоінжннерії»; «Екологія та охорона навколишнього середовища», «Екологічний контроль та аудит».

Висококваліфіковані комісії на чолі з начальником навчального відділу Оксаною Зазимко та заступником начальника навчального відділу з магістерських програм Оленою Колесніковою заслухали доповіді магістрів та зосередили увагу студентів на вимогах захисту наукових робіт. 

 Майбутні магістри спеціальності 162 «Біотехнології та біоінженерія» представили комісії наукові роботи, які орієнтовані на проблеми сучасних біотехнологічних напрямів аграрного сектору України – як фундаментальних, так і прикладних, які мають безпосереднє відношення до біотехнологій, зокрема, у сфері мікроклонального розмноження рослин, розробки ДНК-діагностикумів й технологій для підвищення якості продукції рослинництва, використання біологічно активних речовин рослинного, грибного та мікробного походження для покращення росту і розвитку продукції АПК та інші. 

Розпочалася наукова конференція з доповіді Яни Лукащук «Розробка біотехнологій комплексної дії на томатах в умовах закритого грунту», яка у своїй доповіді продемонструвала ефективність застосування біопрепарату на основі гриба Trichoderma viride та ентомофагів Macrolophus caliginosus та Phytoseiulus persimilis на рослинах томата в умовах закритого грунту і встановлено їх ефективність. Ксенія Іскра представила доповідь на тему «Розробка закваски на основі молочнокислих бактерій роду Lactobacillus для силосування кормів», яка з біотехнологічної точки зору висвітлила аспекти силосування кормів, та закцентувала увагу на впливі бактерій роду Lactobacillus на збереженні харчової стабільності силосу. Також комісія відмітила високий науковий рівень робіт В. Сахарової, О.-І. Бобрикової, П. Кветницької, Л. Предко, Ю. Жмихової, С. Пшенишного, Л. Недолуги, Д. Трофимук, І. Пономарьової, Ю. Курченко, О. Дудар.

 

Магістри спеціальності 101 «Екологія» за освітніми програмами «Екологія та охорона навколишнього середовища», «Екологічний контроль та аудит» провели постерну  конференцію на базі випускової кафедри екології агросфери та екологічного контролю. На розгляд висококваліфікованої комісії було представлено 40 наукових робіт. Вони охоплювали широкий спектр екологічних питань у розрізі досліджень з екологічної оцінки земельних та водних ресурсів, біологічного різноманіття, радіоекологічної безпеки та контролю за станом довкілля.

Комісія відзначила наукові дослідження за тематиками: оцінка впливу на довкілля «ВАТ Прилуцька тютюнова фабрика» Марії Клімович, «Особливості утилізації побутових та радіаційних відходів» Анни Ковпак, «Ретроспективна оцінка радіоактивного забруднення територій радіоактивним йодом і його наслідки для сільськогосподарського виробництва» Поліни Павленко, «Вилучення цінних компонентів із відпрацьованих елементів живлення з їх подальшим використанням в рослинництві у зоні підвищеного радіаційного впливу» Максима Гречанюка.

 

 

 

Особливістю сучасних магістерських робіт спеціальності 202 «Захист і карантин рослин» є польові і лабораторні дослідження щодо можливості інтродукції та акліматизації карантинних шкідливих організмів, оцінки впливу хімічних препаратів та їх показників на чисельність шкідливих організмів, залишкові кількості пестицидів у сільськогосподарські продукції. Зокрема, вивчення особливостей біології, екології, поширення та виживання основних видів шкідливих організмів на посівах пшениці, кукурудзи, сої, ріпаку, а також  плодово-ягідних культур із порівнянням сезонної динаміки чисельності вивчених груп організмів, а також прогнозу їх появі в  часі та просторі.

Зацікавленість та багато питань присутніх було до теми неординарного спрямування Олександра Гаєвського «Основні хвороби беладони, заходи обмеження їх розвитку та контроль карантинних організмів під час її вирощування» та Ірини Мосійчук «Особливості розвитку та регулювання чисельності хмелевої попелиці» та інноваційного спрямування Юлії Кулінської «Аналіз фітосанітарного ризику томатної молі та контроль її чисельності на пасльонових культурах»

Комісія відзначила високий рівень володіння науковими проблемами підготовки Наталії Держанівської, Тамари Руденко, Тетяни Ханачівської, Яни Пузир, Олексія Побережського.

 

 

 

 

 

 

 

Кожен магістр повинен усвідомити успіхи, досвід і знання, набуті впродовж навчання, та з вірою у власні сили, творчі й інтелектуальні здібності торувати шлях у безмежний і неповторний життєвий простір.

Постерна конференція – це чергова сходинка на шляху до омріяного диплома. Бажаємо усім вдалого завершення навчання.

 

Оксана Сикало

Юлія Рибалко

Петро Дрозд

заступники декана факультету захисту рослин,

біотехнологій та екології

 

 

 

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook