Агрохіміки із прецизійного агровиробництва вивчають фізіологію і діагностику живлення рослин

30 жовтня 2019 року
     Ось і минув екватор І семестру навчання магістрів за новою освітньою програмою «Агрохімсервіс у прецизійному агровиробництві» (АПА). Є недоспані ночі, тяжкі підйоми вранці на 1 пару. І, водночас, здобуті нові знання та вміння.
    Що ж зроблено та здобуто?
 
 

 

      Магістри АПА протягом цього часу вивчили фізіологію повітряного і кореневого живлення рослин на клітинному рівні для того, щоб краще зрозуміти процеси, які відбуваються у рослині і, як ендогенні та екзогенні фактори обумовлюють просторову неоднорідність рослинного покриву. Намагались розібратись: як відбувається проникнення різних форм азоту і фосфору через корінь і листки, а також із механізмами їх транспортування по рослині, їх впливу на формування сполук білкового походження у рослинному організмі та енергетичний обмін в цілому. Поцікавились питаннями гормонального балансу рослин і його залежністю від мінерального живлення рослин.

 

    Весело та дружно практично здійснили постановку експерименту у фітотроні із вивчення стресового стану рослин, обумовленого нерівномірністю і дефіцитом опадів. Освоюючи методи стратегічної ґрунтової і рослинної діагностики живлення, власноруч продіагностували активність хлоропластів, інтенсивність транспірації, визначили забезпеченість рослин мінеральним азотом та рухомими сполуками сірки, водночас навчаючись працювати на сучасному інструментарії.

  

     У рамках навчального проекту «Agristart», який є основою освітньої програми «Агрохімсервіс у прецизійному агровиробництві», отримали майстер-клас із менеджменту азотного живлення пшениць і кукурудзи від Анни Марущак, спеціаліста компанії «Agrilab», де Анна розповіла про етапи діагностики азотного живлення в полі, нагадала студентам про роль правильності розробки маршруту і відбору зразків. Поділилася практичними нюансами із управління азотним живленням рослин, випадками, які виникають у виробництві. Саме за її допомогою студенти освоїли калькулятор для розрахунку норм азотних добрив Вашингтонського державного університету на основі даних вмісту амонійного і нітратного азоту у грунті, вологості грунту, кількості опадів, способу обробітку грунту тощо, використовуючи мобільні телефони. Тож, навчання триває, водночас поєднуючи традиційні засади із інноваціями агрохімсервісу.

Надія Бордюжа,
доцент кафедри агрохімії
та якості продукції рослинництва ім.О.І.Душечкіна 

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook