Українсько-польські дипломатичні відносини: історія у 100 років

30 вересня 2019, 8:32
 
27 вересня 2019 р. в Києві відбулась Міжнародна наукова конференція з нагоди 100-річчя встановлення польсько-українських дипломатичних відносин, до якої долучилися і наші студенти-міжнародники гуманітарно-педагогічного факультету
 
 
Організатором заходу виступили Польський Інститут у Києві, Наукове товариство історії дипломатії та міжнародних відносин та Генеральна дирекція з обслуговування іноземних представництв. У роботі конференції взяли участь Заступник Міністра закордонних справ України Василь Боднар, Заступник Міністра освіти і науки України Єгор Стадний, Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Польща в Україні Бартош Ціхоцкі, представники Державної архівної служби України українські та польські історики.
 
   
 
Обговорюючи тему учасники заходу розглянули розвиток інституційної історії України та Польщі, зосередивши увагу на двох аспектах – дипломатичному та військовому. Посол Республіки Польща в Україні Бартош Ціхоцкі констатував, що «в історії Європи були конфлікти, у яких ми виступали спільно або ж як противники». А також назвав союз Петлюри з Пілсудським механізмом підтримки української державності. При цьому, встановлення союзу з Польщею на час протистояння більшовикам було взаємовигідним, наголосив польський історик Мірослав Шумило: з одного боку, Україна потребувала відновлення незалежності, оскільки міжнародна спільнота (а саме, Антанта) підтримувала протилежну сторону, а з іншого, Польща планувала створити новий політичний і військовий порядок у Східній Європі на противагу Росії.
 
 
Під час другої панельної дискусії дослідник Андрій Руккас звернув увагу на військову секцію при українській дипломатичній місії у Варшаві, метою якої було відродити українську регулярну військову силу; а історик Ігор Срібняк підняв питання психологічної адаптації у військових таборах інтернованих українців у Польщі.
 
У рамках конференції також було відкрито виставку «Українсько-польські відносини в 1917–1921 роках: Інституційна історія, етап становлення».
 
Загалом подію було охарактеризовано як «інавгурацію нової ініціативи» з метою закріпити українсько-польську дружбу, про що оголосив заступник міністра закордонних справ України Василь Боднар. «Взаємна повага», «партнерство», «діалог на рівних» – ці слова стали ключовими для учасників міжнародної наукової конференції
 
Наталія Мотенко
студентка групи МВ-17001б,
Людмила Лановюк 
куратор групи МВ-17001б
 

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook