Діалог продовжується: традиційна зустріч ректора з лідерами студентського самоврядування та старостами академічних груп

17 жовтня 2019 року
     Традиційна зустріч ректора університету Станіслава Ніколаєнка з лідерами студентського самоврядування та старостами академічних груп пройшла у формі діалогу.

     Очільник університету насамперед підкреслив: ми високо цінуємо зворотній зв'язок зі студентством, в т.ч. і у формі опитувань. Це дозволяє підвищити якість освітнього процесу, адже тоді студент може поліпшити якість свого особистого життя, своєї сім'ї, а значить – і всього суспільства. Крім того, анкетні опитування дуже допомагають якісніше організовувати спільну роботу.

     Сьогодні у світі могутньо розвиваються біотехнології та інформаційні технології, можливість їхнього поєднання призводить до того, що штучний інтелект вже реальність. У цьому є і плюс, і мінус. З останнього – вплив на свідомість людей з можливістю маніпуляції ними. І тут світ розділиться. Перша група країн – зможе управляти цими процесами, а набагато більше держав – ні і опиняться практично без майбутнього. Наше спільне завдання опинитися серед перших.
     Про університет, його досягнення, яких дуже багато, проблеми ректор днями спілкувався з міністром освіти і науки Ганною Новосад. Зокрема, йшлося і про необхідність будівництва нових студентських гуртожитків. Серед можливих механізмів тут може бути співробітництво з приватним сектором, оскільки в умовах війни державного забезпечення не вистачає.

     Станіслав Ніколаєнко відмітив успіхи студентства НУБіП на Всеукраїнських студентських олімпіадах, у спорті, широкі можливості участі у різноманітних міжнародних програмах, ректорський проект «Школа лідерства», успішну роботу студентського самоврядування. А також нагадав про ЄВІ з іноземної мови при вступі до магістратури. А значить – вивчення іноземної мови питання дуже важливе і університет створює для цього всі можливості, організовуючи різноманітні курси.
     Очільник університету висловив занепокоєння питаннями дисципліни, зокрема відвідуванням занять і запізненнями на пари. Наразі активно вивчається мотивація студентів до навчання, аби усунути негативи, які заважають навчатися.

     Серед спільних завдань для студентського активу і ректорату: створення умов для якісної освіти, забезпечення регулярного моніторингу стану та якості освіти, посилення практичної підготовки, вивчення іноземних мов, організація закордонних стажувань і практик, допомога випускникам у працевлаштуванні, активізація розвитку органів студентського самоврядування та підвищення ефективності роботи студентських рад гуртожитків, будівництво нових гуртожитків, спортзалу, спортивних майданчиків, забезпечення застосування механізмів позитивної взаємодії у координації питань, пов’язаних з умовами проживання у гуртожитках, виховання тощо, виховання поваги до університету і своєї країни, спільне формування іміджу НУБіП. Наш діалог покликаний організувати нашу спільну роботу так, щоб від цього виграли всі, наголосив ректор.

     Голова Студентської організації Олександр Павелко коротко спинився на зробленому. Так, організований фанклуб для підтримки університетських спортсменів, провели кілька благодійних акцій, запрацював проект студкураторів, продовжується робота над облаштуванням Артпростору. А також поділився найближчими планами, презентував дизайн футболок з атрибутикою кожного факультету і ННІ та пояснив, як пройде опитування якості роботи СО.

     Студенти ж розпочали з дуже гострого питання. Катерина Семедяй з юридичного факультету поцікавилася: чи дійсно Міносвіти скасує держзамовлення?
     Ректор університету зазначив, що у діловій розмові з міністром Ганною Новосад вже піднімав це питання і наголосив, що Конституція України дає право здобути вищу освіту кожному громадянину, але на конкурсній основі. Як інакше забезпечать доступність освіти кожному? Ми свою позицію висловили, сподіваємось на порозуміння. Це одне з питань, які ми поставимо Президентові України Володимиру Зеленському, якого ми запросимо на зустріч.
     Активну участь у обговоренні взяли представники факультету харчових технологій і управління якістю продукції АПК. Анастасія Кучерява поцікавилася, чи дійсно з нового навчального року стипендії отримуватиме менший відсоток студентів?
     Ректор: розмови йдуть. У Міносвіті цей крок аргументують тим, що у світі академічних стипендій немає, є соціальні. І я не проти, але ж якби їх дали більше. Просто скоротити кількість студентів, які отримують стипендію, ні в якому випадку не можна! І ми спільно повинні не допустити цього кроку.

     Данило Маліков: яким буде відсоток держзамовлення на магістратуру наступного року?
     Станіслав Ніколаєнко відповів, що поки що точно можна сказати не можна. Плануємо відстояти 65%.

  

  

     Аліна Барабаш: чи планується відкриття басейну у нашому університеті?
     Ректор: дійсно, басейн дуже потрібен. На наступний рік намагатимемося здати першу чергу спортивного корпусу, а в другу чергу – басейн. Переговори такі вже ведуться. Щоб частково вирішити цю проблему можливо орендуватимемо на якийсь час «Дельфін».

  

     Денис Мамчур з факультету захисту, біотехнологій та екології: чому участь у опитуваннях беруть до 5% студентів?
     Ректор: трішки не так. Ми опитуємо не тільки старост. Проводяться опитування першокурсників, а також всіх, без вибірки, випускників бакалаврату і магістратури. А їм, як самі розумієте, приховувати нічого, адже вже отримали диплом. Крім того, є така наука – соціологія і вона говорить, що кількість опитуваних достатня для аналізу.

Ірина Білоус
 


Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook