Унікальний, інформаційно-поживний ранок магістрів факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК в компанії провідних експертів у сфері харчування
16 жовтня 2019 року на майданчику платформи «ПроЗдорове» відбулась офіційна презентація результатів національного дослідження актуальної структури харчування українців. Дане дослідження є безпрецедентним для України. Вперше в Україні представлені результати масштабного національного дослідження актуального харчування українців!
В дослідженні взяли участь 1232 особи віком від 1 до 60 років. Вибірка - репрезентативна міському населенню України за критеріями: вік, стать, тип населеного пункту, регіону. Учасники дослідження не лише заповнювали щоденники харчування, але й протягом 7 днів фіксували на фото фактично спожиті страви для верифікації фактичних даних. В рамках дослідження був вперше створений перелік з понад 800 продуктів та страв, які найчастіше споживаються українцями. Кожна з цих страв пройшла нутрієнтну оцінку, що дає змогу говорити не лише про відповідність українській «Здоровій Тарілці», але й аналізувати наслідки таких дій для здоров’я населення в цілому.
Методологія дослідження розроблялась та узгоджувалась за участі локальних та глобальних експертів у сфері харчування. Експертизу дослідження забезпечувало провідне професійне об’єднання у сфері дієтології – Асоціація дієтологів України. Дане дослідження проводилось міжнародною дослідницькою компанією «ІПСОС» за підтримки компанії Данон в Україні.
Детальні висновки представлені громадськості Президентом Асоціації дієтологів України Олегом Швецем, доцентом кафедри технології м'ясних, рибних та морепродуктів факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК НУБіП України. Він розповів про уподобання українських громадян, їх стиль та звички харчуватися в повсякденному житті.
У даному заході прийняли участь магістри НУБіП України факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК, освітньої програми «НУТРІЦІОЛОГІЯ» на чолі з деканом проф. Ларисою Баль-Прилипко, аспіранти, співробітники. Разом з експертами всі дізнались про те, чому насправді віддають перевагу українці та чи «солодке» майбутнє чекає на нас унаслідок такого звичного харчування.
До участі у заході також запрошений Олександр Мороз представник Міністерства охорони здоров’я України, за підтримки якого були затверджені Рекомендації зі здорового харчування та вперше в Україні створена Тарілка здорового харчування.
ПРОСТІ КРОКИ ДО ЗДОРОВОГО РАЦІОНУ
Міжнародним досвідом у сфері проведення подібних досліджень та їх застосування поділився запрошений експерт заходу, керівник офісу наукових досліджень та розробок у сфері харчування групи компаній Данон – Ніколя Гассор.
Лариса Баль-Прилипко,
декан факультету харчових технологій та
управління якістю продукції АПК