Унікальний, інформаційно-поживний ранок магістрів факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК в компанії провідних експертів у сфері харчування

16 жовтня 2019 року
     16 жовтня 2019 року на майданчику платформи «ПроЗдорове» відбулась офіційна презентація результатів національного дослідження актуальної структури харчування українців. Дане дослідження є безпрецедентним для України. Вперше в Україні  представлені результати масштабного національного дослідження актуального харчування українців!

        В дослідженні взяли участь 1232 особи віком від 1 до 60 років. Вибірка - репрезентативна міському населенню України за критеріями: вік, стать, тип населеного пункту, регіону. Учасники дослідження не лише заповнювали щоденники харчування, але й протягом 7 днів фіксували на фото фактично спожиті страви для верифікації фактичних даних. В рамках дослідження був вперше створений перелік з понад 800 продуктів та страв, які найчастіше споживаються українцями. Кожна з цих страв пройшла нутрієнтну оцінку, що дає змогу говорити не лише про відповідність українській «Здоровій Тарілці», але й аналізувати наслідки таких дій для здоров’я населення в цілому.

     Методологія дослідження розроблялась та узгоджувалась за участі локальних та глобальних експертів у сфері харчування. Експертизу дослідження забезпечувало провідне професійне об’єднання у сфері дієтології – Асоціація дієтологів України. Дане дослідження проводилось міжнародною дослідницькою компанією «ІПСОС» за підтримки компанії Данон в Україні.

 

     Детальні висновки представлені громадськості Президентом Асоціації дієтологів України Олегом Швецем, доцентом кафедри технології м'ясних, рибних та морепродуктів факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК НУБіП України. Він розповів про уподобання українських громадян, їх стиль та звички харчуватися в повсякденному житті.

  

    У даному заході прийняли участь  магістри НУБіП України  факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК, освітньої програми «НУТРІЦІОЛОГІЯ» на чолі з деканом проф. Ларисою Баль-Прилипко, аспіранти, співробітники. Разом з експертами всі  дізнались про те, чому насправді віддають перевагу українці та чи «солодке» майбутнє чекає на нас унаслідок такого звичного харчування.  

    До участі у заході також запрошений Олександр Мороз представник Міністерства охорони здоров’я України, за підтримки якого були затверджені Рекомендації зі здорового харчування та вперше в Україні створена Тарілка здорового харчування.

ПРОСТІ КРОКИ ДО ЗДОРОВОГО РАЦІОНУ

ГРАФІК ХАРЧУВАННЯ у кожного свій, але ніколи не пропускайте сніданок, нама¬гайтесь снідати протягом першої години після підйому та вечеряйте не менше ніж за 3 години до сну. Робіть 1-2 корисні перекуси до та після обіду.
НЕ ПОСПІШАЙТЕ, витрачайте на трапезу 20-30 хв, на перекус - не менше 10 хв.
НЕ ВІДВОЛІКАЙТЕСЬ ПІД ЧАС ЇЖІ на телевізор, комп'ютер чи книгу, інакше можете не помітити, як з'їсте забагато некорисної їжі.
НЕ ПЛУТАЙТЕ ЕМОЦІЇ З ГОЛОДОМ Якщо дуже хочеться солодощів, дозвольте собі маленьку порцію А краще з’їжте фруктів або випийте води.
ПИЙТЕ ЗВИЧАЙНУ ВОДУ без смаку та домішок, орієнтуючись на відчуття спраги. Каву та чай краще вживати не під час їжі.
ПИЙТЕ НЕ БІЛЬШЕ 200 МЛ (1 СКЛЯНКИ) ФРУКТОВОГО СОКУ НА ДЕНЬ адже він містить велику КІЛЬКІСТЬ простих вуглеводів СВІЖІ овочі та фрукти корисніші, ніж сік, який містить набагато менше харчових волокон Якщо немає можливості їсти багато свіжих овочів та фруктів, замініть їх мороженими, сушеними або консервованими. Лише слідкуйте, щоб в останніх не було забагато цукру або солі.
ЇЖТЕ НЕ БІЛЬШЕ 50 Г ЦУКРУ (10 чайних ложок) на день. Але прагніть до зменшення цієї порції ще вдвічі - до 25 г. Пам'ятайте, що цукор є не лише в солодощах, а й у напоях, продуктах харчування
Споживайте МЕНШЕ ОБРОБЛЕНИХ ПРОДУКТІВ, в яких забагато солі та жиру готових соусів, консервів, копченого, ковбас, паштетів, їжі швидкого приготування.
Коли готуєте вдома, кладіть у страви МЕНШЕ СОЛІ, ЦУКРУ ТА ЖИРНИХ ПРОДУКТІВ Так, навіть соус можна зробити здоровішим, замінивши у ньому сіль на спеції.
ПЕРЕХОДЬТЕ НА ЙОДОВАНУ СІЛЬ. Споживання солі за добу не має перевищувати 5 г (1 чайна ложка). Якщо на етикетці сіль на початку списку — її в продукті забагато.
ВІДМОВТЕСЬ ВІД ШКІДЛИВИХ ТРАНСЖИРІВ, які на етикетці позначають як «частково гідрогенізовані жири» або «кулінарний» чи «кондитерський» жир Вони є у цукерках, тістечках, печиві та тортах
Замість сала та вершкового масла ВИКОРИСТОВУЙТЕ КОРИСНІ РОСЛИННІ ОЛІЇ соняшникову, кукурудзяну, лляну, оливкову.
ОБИРАЙТЕ ЦІЛЬНОЗЕРНОВІ хліб та хлібці, макарони — з твердих сортів пшениці, а рис - нешліфований
НЕ РОЗМОРОЖУЙТЕ ПРОДУКТИ ПРИ КІМНАТНІЙ ТЕМПЕРАТУРІ, краще перекласти їх на полицю холодильника (4°С). Приготовані страви не тримайте без холодильника більше 2-х годин.
ДОВОДЬТЕ СУПИ ДО КИПІННЯ, добре підігрівайте раніше приготовану їжу.
ВЕДІТЬ АКТИВНИЙ СПОСІБ ЖИТТЯ, приділяйте спорту не менше ЗО хв на день. Це може бути як тренування в залі, так і спортивна гра, велосипед чи прогулянка — те, що вам подобається та під силу.

     Міжнародним досвідом у сфері проведення подібних досліджень та їх застосування поділився запрошений експерт заходу, керівник офісу наукових досліджень та розробок у сфері харчування групи компаній Данон – Ніколя Гассор.

Лариса Баль-Прилипко,
декан факультету харчових технологій та
управління якістю продукції АПК

 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook