Українські студенти в університеті ISA Lille: Франція без ілюзій

15 жовтня 2019 року
     Магістри-маркетологи вже другий рік поспіль навчаються за програмою подвійних дипломів в університеті ISA Lille (Франція). Цього року студентство НУБіП представляють Дарина Миргородська та Сергій Приймачук, які поділилися своїми враженнями від навчання у Франції.

     Вже більше місяця ми живемо за тисячі кілометрів від рідного дому, говорить Дарина. На перший погляд може здатися, що більшу частину часу нашого перебування у Франції ми присвячуємо подорожам. Не без цього, але все таки головна наша мета здобути європейську освіту. Хоч ми тут навчаємося відносно невеликий проміжок часу, та вже можна підбити певні підсумки. Нам пощастило: у цьому році Україну в ISA Lille представляють десять студентів з різних міст, така собі своя маленька діаспора.

     Інколи здається, що ти вдома, а найголовніше – не почуваєшся самотнім, додає Сергій. Але все ж таки хочеться більше розповісти про наше навчання. Для студентів за обміном в ISA Lille цікаво те, що для іноземців тут є спеціальний курс, який готує до навчання, тобто з перших днів у нас немає втоми від навантаження. Ми мали дисципліни, які допомагали адаптуватися до теперішніх умов, легше переносити культурний шок. Вивчали як правильно користуватися інформацією, як поводитися з документацією при написанні репортів та проектів. Після закінчення цього курсу ми складали іспити і здавали репорти. Не можу сказати, що це було легко, та головне – позитивний результат.

     Щодня згадуються пари в Україні, ділиться Дарина. Одна пара у Франції триває мінімум 4 години. Так-так! Єдине, що хоч якось допомагає її висидіти – це 2-3, або й 5-хвилинні перерви. Все навчання проходить англійською. Інколи буває важко зрозуміти матеріал через різну вимову і акценти, але викладачі ставляться лояльно і завжди йдуть нам на зустріч.
     Також, окремо хочеться виділити готовність ISA піти назустріч студентству. Університет виділив студентському активу приміщення для проведення заходів. Щотижня тут проходять різні тематичні вечірки, на які збираються не тільки студенти, а й викладачі. Це дуже круто, коли у неформальній обстановці можна поговорити зі своїм викладачем на повсякденні теми і не думати, що через пару днів у нього складатимеш іспит.

     Сподіваємося, що скарбничка наших позитивних вражень зростатиме.

Зі студентами спілкувалася
доцент кафедри маркетингу та міжнародної торгівлі
Олена Четверик

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook