Важливість знання англійської мови: виклики сьогодення

11 жовтня 2019 року

Процеси глобалізації й усебічної інформатизації світового суспільства суттєво впливають на необхідність реформування та поліпшення якості вищої професійної освіти в Україні. Закон України «Про вищу освіту» та Указ Президента України «Про національну доктрину розвитку освіти» висувають серйозні вимоги до професійної підготовки сучасного фахівця будь-якої сфери діяльності, що передбачає формування необхідних знань і вмінь, моральних якостей, ціннісних орієнтацій. А успішне вирішення професійних завдань майбутніми фахівцями залежить не тільки від сформованих професійних якостей, умінь і навичок, а й від рівня сформованості їхньої іншомовної комунікативної компетентності. Наявність саме іншомовної комунікативної компетентності дає змогу спілкуватися з людьми із різних країн, установлювати ділові й особисті контакти, брати участь у програмах міжнародної мобільності.

Міністерство освіти і науки України наголошує на тому, що економічний розвиток країни залежить від знання громадянами англійської мови. Чим вищим є рівень володіння англійською мовою фахівця будь-якої галузі господарства, тим більш успішною є країна. Згідно «Концепції розвитку англійської мови в університетах» (2019 р.), передбачається, що для вступу до закладу вищої освіти й для вступу в магістратуру необхідно буде знати англійську мову на належному рівні, а саме: на рівні В1 – для вступу до закладу вищої освіти; В1+ – для випускника ОС «Бакалавр»; В2 – для студентів освітніх ступенів «Магістр» і «Доктор філософії». Значну частину профільних навчальних дисциплін пропонують викладати англійською мовою, проводити регулярні «скринінги знань», запровадити обов’язкове ЗНО з іноземної мови після бакалаврату для студентів всіх спеціальностей. Тобто, без англійської мови нікуди!

Однією з основних проблем, з якою стикаються викладачі кафедр іноземних мов, є різний рівень володіння студентів англійською мовою. А досягнути високого рівня непросто, студентові необхідно задуматися над мотивацією, правильним і чітким time-table, обрати відповідний курс навчання, консультації тощо. І в цьому всім студентам, як і завжди, допоможуть викладачі кафедр англійської філології, іноземної філології і перекладу, романо-германських мов і перекладу й англійської мови для технічних і агробіологічних спеціальностей.

За ініціативи В. Д. Шинкарука, декана гуманітарно-педагогічного факультету,  та підтримки викладачів кафедр іноземних мов на гуманітарно-педагогічному факультеті створені всі умови для досягнення мети – вивчити англійську мову на високому рівні.

Шановні студенти! Вам неймовірно пощастило, що на базі гуманітарно-педагогічного факультету вже кілька років працює центр вивчення іноземних мов, який пропонує студентам, аспірантам, докторантам та викладачам університету курси вивчення англійської, німецької, французької, польської, італійської, іспанської, португальської, турецької, китайської, хорвацької, румунської, чеської мов для підготовки до сертифікаційних екзаменів (А1 – С2) та складання ЗНО з іноземної мови для вступу до магістратури. У цьому році центр отримав офіційне визнання й відповідний сертифікат від Cambridge Assessment English, який надає йому право готувати своїх слухачів до складання іспитів будь-якої складності: KET, PET, FCE, CAE та СРЕ.

Досвідчені викладачі кафедр англійської філології, романо-германських мов і перекладу, англійської мови для технічних і агробіологічних спеціальностей наполегливо працюють над формуванням і розвитком умінь слухачів курсів вільно спілкуватись на різні теми з носіями мови, аналізувати інформацію та аргументовано висловлювати власну точку зору. На заняттях, у процесі підготовки до іспиту, слухачі курсів вивчають значний обсяг лексичного й граматичного матеріалу. А результат роботи – усі, хто наполегливо навчалися, отримали Сертифікат рівня В2!

Не треба боятися, треба рухатися вперед до досягнення омріяної мети!

Клименко Людмила Володимирівна,

старший викладач кафедри англійської філології

Харчук Наталія Сергіївна,

старший викладач кафедри англійської філології

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook