Студенти НУБіП вшанували пам'ять минулого та мужність сьогодення

14 жовтня 2019 року
     З нагоди Дня захисника України та Дня українського козацтва у приміщенні Київської міської ради презентовано виставку «Герої минулого та сьогодення. Мужність України крізь часи». 

     Відвідання цієї виставки нашими студентами (другокурсники факультету ветеринарної медицини та агробіологічного факультету, першокурсники агробіологічного факультету) стало одним із заходів, присвячених Дню захисника України та Дню українського козацтва, які організовуються в Національному університеті біоресурсів і природокористування України кафедрою культурології.

     Експозиція складається з двох частин: «Герої козацької України» та «Портрет солдата». 
     Авторка першої – Наталія Павлусенко – видатна українська художниця, яка створила галерею портретів українських гетьманів та козацьких ватажків. Ось що вона розповідає про історію виникнення задуму: “Коли син приносив зі школи підручники – дивувалася, що портрети польських королів і російських царів були якісними і реалістичними. Натомість зображень гетьманів України – досить мало, часто статті про них ілюстрували просто картинкою булави. Вирішила створити портрети найвідоміших ватажків козацької доби. Для цього зібрала прижиттєві зображення і консультувалася з істориками”.
     Вражає не тільки майстерність живопису, техніки виконання портретів, а й та ретельність і скрупульозність, з якою художниця дослідила зовнішність героїв козацької доби. Наталія Павлусенко тісно співпрацює з науковцями-істориками та з музеїв України для того, щоб кожна деталь – одяг, ювелірні вироби, зброя та інші атрибути – були історично вивірені. 

  

     Друга частина виставки – це 40 фотопортретів героїв АТО. Відома журналістка і фотохудожниця Вікторія Ясинська дуже талановито «зупинила мить», передавши не просто психологічний стан воїнів АТО, а неначе заглянула в їхні душі – безстрашних воїнів-захисників і одночасно звичайних людей, які мають свої сім’ї, мрії і прагнення. Це вдалося ще й тому, що з кожним воїном, якого фотографувала, вона спілкувалася, і цитатами з їхніх розповідей супроводжується кожен портрет.

     Історичні паралелі та нерозривний зв’язок минулого і сьогодення підкреслюється ще й тим, що на створення образу Северина Наливайка, прижиттєвих зображень та достовірних описів зовнішності якого не збереглося, надихнув Наталію Павлусенко герой АТО Олександр Мороз. І живописний і фотопортрет глядачі мали змогу подивитися в експозиції.
     Таке поєднання «Героїв минулого та сьогодення» дуже символічне і спонукає глядачів замислитися і осмислити багато проблем. Студенти мали нагоду порозмірковувати і про історичну пам’ять, і сторінки героїчної боротьби українського народу за незалежність в минулому і сьогоденні, і постаті звичайних людей, які жертвують своїм життям за ради інших. 

Ірина Майданюк,
завідувач кафедри культурології
Ярина Пузиренко,
доцент кафедри культурології
 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook