Викладачі кафедри гігієни тварин та санітарії імені професора А.К. Скороходька провели зустрічі-обговорення зі студентами кураторських груп до дня захисника України

10 жовтня 2019, 11:40
НУБіП України, ФВМ

14 жовтня в Україні відзначають День захисника України, Покрови Пресвятої Богородиці і День Українського козацтва. Офіційно цей день є державним вихідним.

Доцент Кос'янчук Ніна Іванівна проводить організаційну годину зі студентами 2 курсу 2 групи.

Виховну роботу було проведено зі студентими 2 курсу 2 групи факультету ветеринарної медицини, спеціальності «Ветеринарне забезпечення військ (сил)» куратором доцентом Кос'янчук Н.І.  Були розглянуті питання щодо підсумків поточного навчання та дисципліни в групі. Проведено тематичне заняття присвячене Дню захисника України 14 жовтня.

Доцент Кучерук Марія Дмитрівна проводить організаційну годину зі студентами 1 курсу 12 групи

 

З давніх-давен Богородиця була покровителькою українського козацтва й усіх українських збройних формувань. У християн східного обряду сьогодні свято Покрови Пресвятої Богородиці.Свято Покрови здавна є одним із найулюбленіших українських свят, хоча воно і не входить до 12 головних церковних свят року (не є дванадесятим). Воно було введено у християнство тільки в 10 столітті і має під собою чи то легенду, чи то реальну подію, яка відбулася в стародавньому Царгороді (Константинополі). На ту пору місто було оточене чужинцями (за різними джерелами – то могли бути як давні руси (скити) на чолі з князем Аскольдом, так і агаряни (магометани – араби або турки), і Божа Мати начебто покрила своїм омофором городян, які молилися на всенічній службі у Влахернському храмі.

Доцент Поляковськи Василь Михайлович проводить тематичне заняття зі студентами 3 курсу 8 групи, присвячене Дню захисника України 14 жовтня.

 

Свідками чудесного видіння були святий юродивий Андрій і його учень Єпифаній: пiд церковним склепiнням з’явилася Пресвята Богородиця в оточеннi ангелiв, пророкiв i апостолiв, і накрила віруючих своїм дивовижної краси омофором.

Це видіння було провістям перемоги – невдовзі ворог відступив, і місто було врятовано від знищення. Відтоді Покрова асоціюється з заступництвом і захистом від ворога як видимого, так і невидимого. Особливо шанували Богородицю-Покрову запорізькі козаки. Вони мали на Січі церкву в Її честь, а також ікону її Покрова. Йдучи в похід на ворога, козаки відправляли молебень до своєї Покровительки.

Повернувшись щасливо з походу, складали Їй подяку. Відомий дослідник звичаїв українського народу Олекса Воропай пише, що після зруйнування Запорізької Січі в 1775 році козаки, що пішли за Дунай, взяли з собою образ Покрови Пресвятої Богородиці.

Доцент Михальська Віта Михайлівна проводить організаційну годину зі студентами 3 курсу 10 групи

 

Крім того, свято Покрови було надзвичайно шанованим і серед українського селянства: другого місяця осені чекали з особливим нетерпінням, адже з Пречистої, тобто з 14 жовтня дозволялося справляти весілля. Це був період, коли в селах масово шлюбували дітей. У народі так і казали: «Жовтень на весілля багатий», а сам місяць називали ще «весільником». До початку жовтня закінчувалися всі найважливіші сільські роботи на землі й селянин міг дозволити собі відпочити. Це була найблагодатніша пора для весільних гулянь.

Студенти 9 гр 3 курсу СТН, куратор доцент Соломон Вячеслав Віталійович,  на практиці в агростанції.

 

У 2019 році День захисника України припадає на понеділок, тому українці матимуть три вихідних поспіль і починати робочий тиждень будуть з вівторка 15 жовтня.

Кучерук М.Д.

 

 

 

 


Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook