Співпраця науковців у кролівництві – запорука розвитку галузі

5 жовтня 2019 року
     У рамках співпраці науково-педагогічних працівників кафедри генетики, розведення та біотехнології тварин НУБіП України і провідних вчених Черкаської дослідної станції біоресурсів НААН України 1 жовтня 2019 р. на базі дослідної кролеферми станції було проведено дослідження спермопродуктивності та якості еякуляту кролів різних порід.

  

     У проведенні досліджень взяли участь доцент кафедри генетики, розведення та біотехнології тварин, к. с.-г. н. Бочков В.М., та аспірант кафедри Якубець Т.В., заступник директора з наукової роботи Черкаської дослідної станції біоресурсів НААН України, к. с.-г. н. Гончар О.Ф., завідувач відділу біорізноманіття та екології Черкаської дослідної станції біоресурсів НААН України, к. с.-г. н. Гавриш О.М.

  

     Метою досліджень була оцінка еякуляту кролів-плідників порід полтавське срібло, радянська шиншила та новозеландська біла окомірно за об’ємом, кольором та густиною, а також за допомогою спеціального програмного забезпечення для оцінки якості сперми – Sperm Vision, яке дозволяє визначати до дванадцяти показників, зокрема, рухливість сперматозоїдів, їх кількість з прямолінійно-поступальним рухом, густину сперми, патологічні форми сперміїв та інші, що є важливими критеріями для застосування штучного осіменіння кролів.

     Результати досліджень свідчать про те, що еякуляти самців, які утримуються в умовах дослідної кролеферми Черкаської дослідної станції біоресурсів НААН України характеризуються середнім об’ємом, мають густину на рівні 8-9 балів, а також високі рухливість і відсоток сперматозоїдів із прямолінійно-поступальним рухом у межах 85-90%, що вказує на високу відтворну здатність плідників досліджуваних порід.

     Дякуємо науковцям Черкаської дослідної станції біоресурсів НААН України за організацію цікавих досліджень та за плідну співпрацю.

Т. Якубець,
спірант кафедри генетики,
розведення та біотехнології тварин

 

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook