Сказ: вакцинувати – ліквідувати

1 жовтня 2019 року
     В світі щорічно з ініціативи благодійної організації «Альянс по боротьбі зі сказом» (ARC) та «Центру контролю хвороб» (CDC, Атланта, США) та за підтримки Всесвітньої Організації Охорони Здоров’я проводиться Всесвітній день боротьби зі сказом (WRD).

     Це єдиний глобальний захід, що сприяє обізнаності громадян щодо запобігання сказу та дає можливість об’єднатись представникам медичних та ветеринарних установ з метою обміну досвідом.
     Стало доброю традицією проводити цей захід на базі кафедри епізоотології та організації ветеринарної справи Національного університету біоресурсів і природокористування України в тому чи іншому форматі (https://nubip.edu.ua/node/36784 «Сказ: ерадикація до 2030 року» (2017); https://nubip.edu.ua/node/50825 «СКАЗ: поділись знаннями. Збережи життя». (2018)). Із запрошенням видатних науковців-рабіологів, що зробили значний внесок в вичення цієї досить небезпечної хвороби (https://nubip.edu.ua/node/37924 Сказ – зустріч без краваток (2018)). Дружня зустріч рабіологів. Відбулась зустріч рабіологів на чолі з доктором медичних наук, професором, першим міністром охорони навколишнього середовища незалежної України, Першим надзвичайним і Повноважним Послом України в Ізраїлі, США, Мексиці та Канаді, радником Президента України і, взагалі, прекрасною людиною, Юрієм Щербаком, який багато десятирічь присвятив дослідженню проблем епідеміології сказу, проблем передекспозиційної та постекспозиційної профілактики сказу у людей).
     В цьому році 27 вересня, як і щорічно, WRD проводиться на базі Національного університету біоресурсів і природокористування України. Організатором даного заходу є кафедра епізоотології та організації ветеринарної справи на чолі з професором Віталієм Недосєковим, національним експертом щодо сказу та одним з провідних рабіологів світу.

     Темою WRD 2019 є «СКАЗ: вакцинувати – ліквідувати», що відображає глобальну мету та завдання для досягнення нульової смертності людей від сказу до 2030 року (Zero 30). Основною місією конференції є вирішення однієї з найважливіших проблем – потреби підвищення інформативності людей щодо актуальності проблеми сказу в Україні, його поширення серед диких і домашніх тварин, наслідки при зараженні для людей і тварин, а також підняття проблем моніторингу та основ геоінформаційних систем, діагностики і профілактики сказу на сучасному рівні.
     В роботі конференції взяли участь представники Держпродспоживслужби та центральних обласних ветеринарних лабораторій з усієї України, науково-педагогічні представники факультету ветеринарної медицини. За результатами обговорення та загальної дискусії визначено найбільш актуальні проблеми, що потребують невідкладного рішення.
     Окрім того, в рамках проведення WRD, доцентами кафедри епізоотології та організації ветеринарної справи Олександром Мартинюком та Віктором Шевчуком були проведені відкриті уроки та вікторини для школярів та учнів середніх загальноосвітніх навчальних закладів з метою поширення інформації щодо сказу серед дітей шкільного віку, як однієї з груп ризику.

     Учні в свою чергу, підготували стінгазети та малюнки, що були виставлені на кафедрі епізоотології та ОВС.


Тетяна Латманізова,

молодший науковий
співробітник кафедри епізоотології
та організації ветеринарної справи

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook