Обговорення стану і перспектив рециркуляційної аквакультури на базі Української лабораторії якості і безпеки продукції АПК НУБіП України

20 вересня 2019 року
     12 вересня 2019 р. відбувся семінар «Сучасний стан, перспективи та проблеми використання рециркуляційних систем в аквакультурі України», який був організований спільно з Бюджетною установою «Методично-технологічний центр з аквакультури». 

     На семінарі були присутні представники БУ «Методично-технологічний центр з аквакультури», Державного науково-дослідного контрольного інституту ветеринарних препаратів та кормових добавок, Дніпровського НАУ, Львівського національного університету ветеринарної медицини, з Інституту рибного господарства НААН, громадської організації «Аквапромгруп», ДУ «Українська ВАС», ТОВ «Vismar Aqua», ТОВ «Аqua Farm», ДП «Іркліїївський риборозплідник, ТОВ «Kind Fish», ТОВ СРП «Осетр», ТМ «Ройчер», студенти та багато інших. Всього більше 50-ти учасників.
     Семінар розпочав В’ячеслав Данчук, заступник директора з навчальної та наукової роботи Української лабораторії якості і безпеки продукції АПК, який після короткого привітання ознайомив присутніх зі структурою, завданнями і можливостями лабораторії на шляху забезпечення контролю безпеки і якості продукції аквакультури.

     Продовжив роботу семінару Богдан Прокоса з доповіддю «Поєднання рециркуляційної аквакультури та аквапоніки, як приклад сталого розвитку», де було представлено відеоролик з успішного втілення бізнес проекту поєднання рециркуляційної аквакультури та аквапоніки.

     Олександр Новохатко, представник ГО «АкваПромГруп», презентував бачення проблематики в рециркуляційній аквакультурі, а також надав пропозиції щодо врегулювання проблем, які гальмують розвиток рециркуляційної аквакультури. Зокрема, було наголошено про необхідність державної підтримки галузі, запровадження пільгових умов оподаткування, залучення до виробничих процесів науковців, тощо. 

     З доповіддю «Особливості виробництва комбікормів для ведення аквакультури в РАС» виступив Малік Ісламов, науковий консультант з питань ветеринарної медицини, кандидат ветеринарних наук, доцент, представник торгової марки «Ройчер», який окреслив сучасні можливості, проблеми та потреби вітчизняного виробництва кормів для вирощування різних видів риб саме в рециркуляційних установках.

     Жваву дискусію викликала доповідь «Досвід вирощування австралійського червонопалого рака в УЗВ», яку презентував приватний підприємець та власник господарства з вирощування ракоподібних Володимир Саванчук.

     Продовжив роботу семінару Тарас Левицький, доктор ветеринарних наук, заступник директора з питань забезпечення стандартизації, сертифікації і держконтролю Державного науково-дослідного контрольного інституту ветеринарних препаратів та кормових добавок, який представив присутнім детальну доповідь про «Корми для риб. Нормативно-законодавче забезпечення».

     З доповіддю «Лабораторний супровід контролю умов вирощування об’єктів аквакультури та якості продукції в рециркуляційних установках» виступила Ольга Малишева, кандидат сільськогосподарських наук, старший науковий співробітник науково-дослідного сектору біотехнології тварин та аквакультури УЛЯБП АПК НУБіП України, яка розповіла про основні вимоги та особливості контролю умов безпеки та якості продукції аквакультури згідно державних та світових стандартів.

     Любомир Гайдамака, представник компанії «Vismar Aqua», виступив з доповіддю «Проблеми проектування і будівництва рециркуляційних систем для аквакультури». Під час доповіді було висловлено основні принципи що до проектування і будівництва рециркуляційних систем.

     Директор БУ «Методично-технологічний центр з аквакультури» Юрій Шарило проінформував присутніх про «Нормативно-правові аспекти функціонування рециркуляційного аквакультурного господарства» та окреслив основні тенденції розвитку галузі.

     По закінченню теоретичної частини науково-практичного семінару відбувся круглий стіл на тему: «Обговорення сучасних потреб, проблем та перспектив ведення аквакультури в умовах рециркуляційних систем та необхідних шляхів їх вирішення». Учасниками круглого столу було висловлено думку про те, що незважаючи на всі негаразди рециркуляційна аквакультура є досить перспективний напрямок бізнесу, який варто підтримувати і розвивати. 
 

     Учасниками круглого столу також були надані пропозиції стосовно вирішення нагальних проблем використання РАС в аквакультурі України. Зокрема, обговорювався досвід розвитку аквакультури країн Прибалтики, Туреччини, Польщі і можливість запроваджувати таких заходів в Україні. Але для цього має бути затверджена довготермінова державна стратегія розвитку рибогосподарського комплексу. В такій стратегії повинні бути запроваджені механізми стимулювання та підтримки. Зокрема: доступні кредитні лінії для суб’єктів аквакультури, компенсація коштів за вирощений 1 кг риби, податкові канікули на новостворених рибних фермах, готові дорожні карти для запуску бізнесу, державне фінансування запровадження альтернативних джерел енергії, популяризація аквакультури та споживання її продукції, підтримка вітчизняного виробництва кормів. 
     Реалізація цих завдань потребує консолідації зусиль широкого кола суб’єктів аквакультури, громадськості та управлінців. Вирішення проблем, на думку учасників круглого столу, можливо за умови об’єднання громадських організацій та асоціацій, що діють у сфері аквакультури в єдиний представницький орган, який би провів ситуаційний аналіз сфери рибного господарства та ініціював створення довгострокового стратегічного плану розвитку аквакультури України. Крім того, доцільно було б рекомендувати центральному органу виконавчої влади, що формує державну політику у сфері рибного господарства запровадити посаду радника з питань аквакультури. Цей захід спростив би комунікацію між владою, бізнесом та суспільством. 

     Проведений захід вже активно обговорюється в медійному просторі України https://lm.facebook.com/l.php?u=https%3A%2F%2Fdrive.google.com%2Fopen%3Fid%3D127nNuHxZJltWOQsZa83nlQA7Pkifo6WJ%26fbclid%3DIwAR1x3fqfKcna81-RKf3TG1gdtxYhpsaQBRavs-vmL0Un9JqlJ2ovq937_oY&h=AT10oiDwNvK7CP-wOArwAMLA65pb3rand2-ONmbqPnwMkeMrJfiIMtsEbjidoOa4uNFhTjmk7PfgkJ5wHzQqpIYKsvH3YhzrFP2XaqjwFqHOmo8d5oaa9ck8lSnKF7szAnjLa-5wNhURPTY1hD5X8wcGG3v90hv3K_o65oTgtn-61lFGNig-m6kY7TAN9K6t3tG4EtOD543E-M-FR9NY46gYQhUfd5wpnU8HzGye-CnQfUVHN1TbzHHGwnoBE-wwySUsK84PmyvO1fsjj0NG7rz_ZGdNNi5r8zlSyhCBni7IfROF8xz1HET6ezPKOV6ze8xZbX5ytoTr6G6xHcCx9BfW0oNbALcford3YyhDqIZK2tWKMVt8QT5Qgg1reyhPRwbnZQfAxBVhqXYUVwz2hMoVzidJqBTgHzONElpyd6-ouySla5du3sehyRyonS5bHyWrAJNWhTX-XEWqXswgulItORAWnbkRqaWgk24TYAyeVv4hhpSPWkMCSNUiHH3W4gKnk6poSniLzRfUaKAmXmJi6tw2m1mLRAvr8U0CDEe_eCuKRMQgE0fCtLtoYDsWIq2DNOgnzV-5j1EpbMl2GtX-a_jvUH086-ddapyHC8BqzX7YlhE_QKuA0oQbKOij0jFSDoQdza5CUKxWsULHFEgCr_RYCHITMJymYp96xDK1e5lgeHyB0qtK_WOFRpdufywQUQuC9Hj1sbc0AIQxyUh4B7EjGAvrsyzs6by9ngOd5xfjJsysh_lhqX2SUg1p7LQaubi9Wn3v640ORnRa1eoL0OVNbdSWmNfUbYSN-9VtQ5PMLmar-E4tEfwxVp1bCgbkfR-0IsxoYEzjVSP8Zidy40YZ6qjxspfdRX1Qf5WOLHOezacR6XbxW-gSlEtccn1rySmtE8FF8Xf7r1JNdzfYNIgjwsQs8spa0VLAPXJXs-4oqlpUijiQSn_CfaBXuBTkp4I1SblXkub_iakROojxiCJOo7apPKTOp-FaYqJc2ikokbFyOvJZxYaMN_PPZLEvzh-_BW9H_i_BFtjzZdm36CUtUljajtw-jYaGTn22xthX-Sspagf-fLunB91NX6c1QGk8ivdaLSYeboOo6W3UsaTNQvPa4PCh_smpPvCqp4dEA0J0rzYzxhDkMdo0d1UQiXVXcUfl4zEggqJpnCsEinIsH9gEdJdwR02VSx4QCBWTr9mWMfs8znlZGqVHrgXIQFuzBdllQEWCmF8KQZqbuoYCU0T_SRttM9XNYngcJJ5FORIhOCLULmX1wx586Al6LCJpY45_mxd0ptGZx-HCcJ9yFDQG4JXQ9p-HmKFWN83Gqh4IMjGlI8kNzvHZgtAcUKFVNpqMzYQynWx9DnAc9MJFuzKO22zRZq5DME5yPc1QP1f3pbgWQZEjxEh9iB0uruxLUu6uPeKUEisQYyrGhyPLD34cx564O8EtxkMCu3gFA2hPpHKO__WnMszO3oZ8QuCWwprKLLW7tdAmUvlbDdsbiUcUwoOep9bZatxKgudEGKeWiAkgWTbK4du1lA1O.

Валерій Ушкалов,
директор УЛЯБП АПК НУБіП України

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook