Народження біоніки як науки

16 вересня 2019, 11:38

13 вересня 1960 року в американському місті Дайтоні відбувся перший симпозіум з біоніки, який офіційно закріпив появу нової науки. Ця дата і стала днем ​​народження біоніки, що використовує фізіологічні процеси для моделювання різноманітних механізмів.

Вчені обрали своєю емблемою скальпель і паяльник, з'єднані знаком інтеграла, а девізом - "Живі прототипи - ключ до нової техніки".

Прабатьком біоніки вважають Леонардо да Вінчі, якому належить ідея застосування знань про живу природу для вирішення інженерних завдань. Його креслення і схеми літальних апаратів були засновані на будові крила птаха. Тобто він намагався побудувати літальний апарат з махаючими крилами. В наш час за кресленнями да Вінчі неодноразово здійснювали моделювання орнітоптера.

Слово «біоніка» було запропоноване Джеком Стілі в 1958 році, ймовірно від грецького βίον — «життя» і суфіксу -ic — «-подібний», тобто «біоніка» означає «життєподібний». Деякі словники, проте, вказують походження від англійських слів biology + electronics (тобто біологія + електроніка).
Використання технологічних методів різноманітних видів живої природи для розробки штучних методів, згідно з переконанням прихильників біоніки, є корисним через те, що живі організми, включаючи флору і фауну, пристосувалися до вузькоспеціалізованих екологічних ніш і під еволюційним тиском розробили дуже ефективні методи використання їх ресурсів.

Одним з успіхів біоніки дотепер є розробка брудо- і водовідштовхувальних покриттів, для чого було використано спостереження поверхні листка індійського лотосу, що майже не змочується водою за рахунок так званого ефекту лотоса. Іншими відомими прикладами застосування біоніки є надання корпусам кораблів форми тіла дельфіна, сонар, радар та ультразвукова діагностика (останні методи імітують ехолокацію кажанів). Перспективними є дослідження механізмів польоту птахів та комах.
В області інформатики методи біоніки привели до розробки штучних нейронів, штучних нейронних мереж, інтелекту натовпу і генетичних алгоритмів. Останні імітують власне процес еволюції, просуваючи ідеї біоніки далі, ніж імітація наявних біологічних систем.

Джерела: 1, 2. 3

Підготував проф. В. Трокоз

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook