В університеті відбувся круглий стіл на тему: «Стан і перспективи підготовки фахівців для рибної галузі України»

12 вересня 2019, 18:04
      12 вересня на факультеті тваринництва та водних біоресурсів відбувся круглий стіл на тему: «Стан і перспективи підготовки фахівців для рибної галузі України». Участь у даному заході взяли представники дев’яти закладів вищої освіти України, де здійснюється підготовка фахівців за спеціальністю «Водні біоресурси та аквакультура», представники державного агентства рибного господарства України та державної установи «Навчально-методичного центру вищої та фахової перед вищої освіти».

     Спочатку було заслухано доповідь заступника голови державного агентства рибного господарства України Андрія Кравченка про стан і перспективи кадрового забезпечення рибної галузі в Україні. Доповідач детально розповів про реальний стан справ у галузі, навів шляхи вирішення нагальних проблем та зупинився на концепції розвитку рибного господарства, яка була підготовлена агентством.

     Потому декан факультету тваринництва та водних біоресурсів НУБіП України Вадим Кондратюк виступив з ґрунтовною доповіддю про особливості набору та підготовки фахівців за спеціальністю «Водні біоресурси та аквакультура», в якій представив детальний аналіз вступної кампанії в усіх закладах вищої освіти України, де готують технологів з рибництва за останні три роки. Вадим Миколайович наголосив, що потрібно донести до розуміння дітей та міністерських чиновників потреб сьогодення, адже з такими темпами набору студентів можна втратити підготовку спеціалістів цілої галузі. Він підняв питання навчальних планів підготовки фахівців в Україні та навів приклад факультету і розповів про кроки, які дозволили розробити сучасний навчальний план.

     Доцент кафедри аквакультури НУБіП України Василь Коваленко зупинився на питаннях профорієнтаційної роботи та популяризації професії технолога з водних біоресурсів та аквакультури, завідувач кафедри водних біоресурсів Національного університету водного господарства і природокористування Василь Сондак розповів про стан практичної підготовки студентів та зв'язок її з виробництвом, завідувач кафедри гідробіології та іхтіології нашого університету Петро Шевченко, доцент цієї ж кафедри Наталія Марценюк та методист вищої категорії ДУ «НМЦ вищої та фахової перед вищої освіти» Ніна Синявська доповіли про навчально-методичне забезпечення підготовки фахівців з водних біоресурсів та аквакультури.

     Усі члени наукового зібрання долучились до обговорення широкого колу питань: системи дотацій підприємств та їх зацікавленості у проходженні практик студентами як в Україні, так і за кордоном, вартості навчання, стандартів вищої освіти, методів профорієнтаційної роботи, створення регіональних центрів аквакультури, розвитку індустріального рибництва та аквакультури.

  

    Усі учасники круглого столу були одноголосні в одному – потрібно працювати спільно і злагоджено, щоб у подальшому збільшити кількість спеціалістів з водних біоресурсів та аквакультури. В кінці було прийнято резолюцію щодо звернення до профільних міністерств і відомств країни з конкретними пропозиціями щодо покращення набору та підготовки фахівців за спеціальністю «Водні біоресурси та аквакультура».

Наталія Марценюк,
секретар круглого столу, доцент НУБіП України 

 
 

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook