Силосні жнива в розпалі

26 серпня 2019 року
У навчально-дослідних господарствах університету розпочалася заготівля силосу кукурудзи. Загалом планується зібрати біля 14 тисяч тон зеленої маси: 10 – в НДГ «Великоснітинському» та 4 – в Агростанції.
 
На полях Агрономічної дослідної станції урожайність складає більше 400 ц\га, в т.ч. зерна кукурудзи більше 90 ц\га. Кількість сухих речовин – 35%, а вологість маси – 65%. В господарстві успішно працює один комбайн та шість транспортних засоби. Щоденно заготовлюється 600-700 тон силосної маси. Під час укладання кормів закладається спеціальний консервант, який дозволяє утримувати високу якість. Управляє заготівлею директор Агростанції Юрій Росомаха, а загальну координацію здійснює професор Василь Туринський.
 
 
У святкові дні ректор Станіслав Ніколаєнко та перший проректор Ігор Ібатуллін особисто відвідали навчально-дослідні господарства, де побували на полях, провели зустрічі з колективами, обговорили перспективи розвитку. Як зазначив очільник університету, маючи такі якісні корми, можна в 2-3 рази підвищити економічну продуктивність дійного стада. Зоотехнік Юлія Любинська впевнена, що надої на рік становитимуть 6-7 тисяч кілограм молока з однієї корови. Агроном Таїсія Григорюсь продемонструвала експериментальні посіви сорго, кукурудзи іноземної селекції та соняшника. У цілому, зазначив ректор, Агростанція поліпшує свою економічну діяльність.
 
 
 
 
Керівництво університету також ознайомилося з ходом робіт в навчально-дослідному господарстві «Великоснітинське». Щоденно тут заготовлюється 800-900 тон зеленої маси. Протягом 10 днів всі роботи із заготівлі кормів планують завершити. Окрім того в господарстві вже на складах перебуває тисяча тон  люцерни, якою, до речі, вони діляться з університетською лабораторією конярства.
 
 
 
Паралельно із заготівлею кормів йде підготовка грунту до посівів озимих культур, зазначає директор Микола Журавель. У «Великоснітинському» вже готові 800 га. Приємним є те, що для працівників, механізаторів організоване триразове харчування. В господарстві здійснюється належний контроль за якістю врожаїв і кормів та їхнє зберігання. Відповідає за це випускник університету магістр Іван Солодюк.
 
Окремо ректор зауважив, що студенти, зокрема агробіологи, механіки, захисники рослин повинні бути учасниками польових робіт. Для цього треба внести зміни в недосконалий навчальний план.
 
Василь Туринський
 
Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook