Майстер-клас у ННЦ «Великообухівське» Полтавської обл. за участю представників ради роботодавців

5 серпня 2019 року
ННЦ «Великообухівське» Полтавської обл.

Майстер-клас у ННЦ «Великообухівське» Полтавської обл.

за участю представників ради роботодавців

 

У відповідності до плану розробки і впровадження у виробництво інноваційних No-till технологій у ННЦ «Великообухівське» Полтавської обл. проведено практичний майстер-клас за участю провідних науковців НУБіП України Миколи Долі та Сергія Булигіна і представників ради роботодавців університету, зокрема, Валерія Адамчука, директора Інституту механізації та електрифікації сільського господарства та Миколи Ткаченка, заступника директора Інституту землеробства НААН України. На зустрічі також були присутні директор ННЦ Петро Варченко та аспіранти НУБіП України.

В результаті проведеної роботи, встановлено, що фітосанітарний стан за No-till технології є оптимальний для кукурудзи, сої, пшениці озимої та інших культур. На обстежених полях не виявлено бур’янів та їх негативного впливу на агроценози. Особливістю No-till технологій є, зокрема, наявність на поверхні ґрунту великої кількості мульчі, що сприяє накопиченню та інтенсивному розвитку дощових черв’яків, корисних видів членистоногих, збереженню показників родючості ґрунту та механізмів біологічних законів саморегуляції організмів. На господарському рівні оцінено стан та особливості застосування техніки для No-till технології. Можливість отриманих показників підтверджено новітніми науковими розробками професора Миколи Долі, який окреслив основні технологічні рішення, особливості впровадження і високу ефективність.


Присутнім вперше було представлено міні-завод для приготування розчинних компонентів речовин, які позитивно впливають на агроценози за No-till технологій. Науковці і роботодавці ознайомились із показниками отриманого урожаю зерна пшениці, яке у всі роки плідної співпраці з НУБіП відповідає першому класу, а валові збори суттєво перевищують досягнення інших технологій у господарствах області. Відзначено, що витрати палива зменшені майже у двічі.


 

Науковці практично оцінили стан ґрунту та його підвищені якісні показники, відзначили особливості новітніх No-till технологій при вирощуванні сільськогосподарських культур (кукурудзи, сої, пшениці озимої, соняшнику та ріпаку). На базі ННЦ «Великообухівське» Полтавської обл. аспіранти, магістри, викладачі факультету захисту рослин, біотехнологій та екології мають змогу проводити наукові дослідження та  впроваджувати наукові розробки.

 

Оксана Сикало,

заступник декана факультету захисту рослин,

біотехнологій та екології

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook