НДГ «Великоснітинське»: перша п’ятирічка директора Миколи Журавля

25 липня 2019 року

    П’ять років тому Микола Журавель очолив навчально-дослідне господарство «Великоснітинське» ім. Музиченка. Завдяки високому професіоналізму, наполегливості та справжньому хисту керівника, йому вдалося перетворити цей відокремлений підрозділ НУБіП із збиткового господарства в сучасне агропромислове виробництво, за що і відзначений званням заслуженого працівника сільського господарства України. Про те, як це вдалося, сьогодення і перспективи господарства – наша розмова.

– Миколо Петровичу, Ви, як директор, приймали господарство далеко у не найкращому стані…
– Це ще м’яко кажучи. Пригадую 2014 рік: заборгованість перед кредиторами – більше семи мільйонів гривень, постійна заборгованість по зарплаті, трудовий колектив лихоманить…Зараз все це, завдяки постійній підтримці керівництва університету, вже позаду.

– Можете порівняти тодішні виробничі показники з днем сьогоднішнім?
– Спробую. Ми поставили за ціль стабільне щорічне зростання виробничих та фінансових показників. Так, з 2014 року валові збори зернових та технічних культур виросли від 5000 тонн до більш ніж 9000 тонн, стабільно зростає і урожайність зернових – від 29,7 ц/га у 2014 році до 65,9 ц/га у 2018. Надій молока на фуражну корову у 2018 році становив 6688 літрів, а у 2014 році був лише 4400. Виручка від реалізації продукції за це п’ятиріччя піднялася з 33,1 мільйона гривень у 2014 році до 65,7 мільйона у минулому році, про результати нинішнього же можемо говорити за кілька місяців. Хоча цьогоріч плануємо вийти на 81 мільйон гривень. Не втомив цифрами? Тоді продовжуємо. На один гектар ріллі виручка у 2018 році становила більше 30 тисяч гривень, тоді як по Україні цей показник сягав ледь за 18 тисяч гривень...

– Вибачте, хто Ви за фахом, що так скрупульозно володієте цифрами?
– Інженер-механік, і набував його ще в Українській сільськогосподарській академії. Та, щоб бути справжнім директором аграрного господарства, однієї технічної спеціальності сьогодні замало: треба добре знати і агрономію, і тваринництво, і ще багато чого. Тож вчуся все життя. А розпочинав цей процес ще студентом, поєднуючи навчання з кількарічною школою жнивування в Казахстані. Цей студентський і подальший досвід хлібороба особливо придається зараз, коли завершуємо збирання ранніх зернових.

– Кількома словами про сьогодення НДГ «Великоснітинське». І яку роль у цьому належить науці та інноваціям?
– Впроваджуємо сучасні технології вирощування сільськогосподарських культур, таких, як глибокорозпушування, авіаційні обробки, випробовуємо нові засоби захисту рослин, мікродобрива та способи їхнього внесення. Наша агрономічна служба постійно розшукує нові культури для впровадження на наших полях, кожного року проводимо сортооновлення. Минулого року за фінансової підтримки господарства створено потужну університетську навчально-науково-виробничу лабораторію з виробництва комплексних мікробних препаратів, зокрема поліфункціонального препарату Екстракон. Це дозволить завершити формування блоку виробничо-технологічної інфраструктури в сфері біотехнологій, біологізації та відновлення родючості ґрунтів. Для підвищення продуктивності і якості тваринництва вперше закуплено племінні нетелі, забезпечується вирощування племінних і ремонтних телиць відповідно до стандартів, запроваджується осіменіння телиць сексованою спермою перевірених бугаїв-плідників.

– Як у господарстві організовані практики студентів?
– За останні п’ять років «Великоснітинське» стало потужною базою практичної підготовки: щорічно у нас проходять її до півтори тисячі студентів всіх аграрних спеціальностей.  Активно інвестуємо у поліпшення бази їхньої практичної підготовки.. Тільки минулого року залучено до модернізації виробництва у рослинництві та тваринництві більше 11 мільйонів гривень. В планах – побудувати за європейськими вимогами UNIDO Центр практичного навчання студентів та підвищення кваліфікації спеціалістів галузі молочного тваринництва України, впровадити комп'ютерну програму управління стадом, реконструювати зерноочисний комплекс, склади для зберігання зерна, побудувати сучасну сушарку для зерна та багато іншого.

– Що ж, від імені керівництва університету бажаємо успіхів у реалізації намічених планів і подальших вагомих здобутків.
– Дякую на доброму слові.

Василь Туринський
Валентин Обрамбальський

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook