Екскурсія на підстанцію «Ніжинська» як елемент практичної підготовки

14 червня 2019 року

     12 червня відповідно до плану тижня циклової комісії  з обслуговування та ремонту електротехнічних установок і систем автоматизації викладачами коледжу Олександром Ландиком та Кубраком Русланом для студентів спеціальностей «Електроенергетика, електротехніка та електромеханіка», «Автоматизація та комп’ютерно-інтегровані технології» (групи ЕН161, ЕН151, АН161, АН151) були проведені заняття безпосередньо на виробництві, на базі електричної підстанції «Ніжинська» 330/110/35/10 кВ, яка знаходиться в підпорядкуванні НЕК «Укренерго», Центральна ЕС, Чернігівські МЕМ. Номінальна потужність підстанції 2×200 МВ·А, вона приєднана до мережі 330 кВ трьома лініями на ПС: «Броварська», «Чернігівська», «Конотопська». Сім лінійних приєднань 110 кВ на ПС:«Томашівка», «Прилуки», «Прогрес» (дволанцюгова), «Носівка», «Куликівка», «Крути». Шість лінійних приєднань 35 кВ: «Прохори», «Вертіївка», «Город» (дволанцюгова), «Безуглівка», «Червоні Партизани».

        Спочатку майстром підстанції Чернишовим Віталієм Володимировичем було проведено для студентів інструктаж з техніки безпеки, під час якого наголошувалося на небезпеці під час перебування біля діючих високовольтних електроустановок. Далі студенти мали змогу ознайомитися з розподільними пристроями високовольтних мереж, системою автоматизації та захисту, лініями електропостачання різних напруг, резервними джерела живлення, потужною компресорною установкою, насосними установками, системою пожежогасіння та сигналізації підстанції та почути роботу потужних автотрансформаторів. Обладнання, виведене з роботи, було оглянуто з середини, проаналізовано принципи його налаштування та функціонування. Усе побачене дало можливість закріпити теоретичні знання, отримані під час навчальних занять.

       На території підстанції можна було побачити не тільки вітчизняне застаріле обладнання, а й сучасні модернізовані ділянки розподільчих пристроїв фірм SIEMENS, ABB, GeneralElectric. Також було організовано  огляд   «серця» нашої області – диспетчерського пункту, з якого проводиться управління енергосистемою.

       Подібного роду заняття вже не вперше організовуються викладачами навчального закладу для студентів ІІІ-IV курсів в рамках вивчення фахових дисциплін і дають змогу не тільки збагатити студентів знаннями, а й наповнити зарядом позитивної енергії.
 
Руслан Кубрак, провідний інженер

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook