Землевпорядники вдосконалюють свої навички на навчальній практиці із дисципліни «Фотограмметрія та дистанційне зондування»

24 червня 2019 року
Кафедра управління земельними ресурсами

 

Багато хто говорить, що сучасна техніка та технології можуть позбавити людину роботи, але ми притримуємось думки, що будь-який науково-технічний прогрес потребує нових фахівців, відкриває нові можливості для самореалізації, як окремих громадян, так й цілих національностей. Головне йти в ногу із прогресом, уміти постійно вдосконалюватись та адаптуватись.
 
В останні період спостерігається значний технологічний прогрес в області цифрових технологій, що призвело до суттєвого поліпшення якості цифрових камер та їх роздільної здатності. Підвищення якості фотографій поєднується зі значним зменшенням ціни на цифрові камери. В результаті, фахівці отримали можливість застосовувати цифрові камери в якості геодезичного вимірювального інструмента.
На сьогодні досить активно починають використовувати безпілотні літальні апарати, які є цінним джерелом для перевірки, спостереження, картографування та тривимірного моделювання різних об’єктів, в тому числі земельних ресурсів. Безпілотні літальні апарати, принципово впливають на розвиток та здешевлення продукції аерофотознімання. Використання таких літальних апаратів вирішує проблему швидкого збору даних, дає можливість виконувати зйомку навіть у важко доступних і небезпечних місцях.
Тому навчальна практика із дисципліни «Фотограмметрія та дистанційне зондування» має максимально відповідати критеріям сучасності. Вона є невід’ємною частиною підготовки інженерів-землевпорядників на шляху фахового зростання й черговим етапом підготовки бакалаврів із спеціальності 193 «Геодезія та землеустрій».
Вже незмінною протягом тривалого часу залишається база навчальної практики, якою виступає ВП НУБіП «Боярський коледж екології та природних ресурсів» та навчально-наукова лабораторія «Автоматизованих методів управління земельними ресурсами».
Перебуваючи у мальовничих місцях Київщини студенти мають можливість отримати нові знання, вміння та навики роботи із сучасним фотограмметричним та геодезичним обладнанням під керівництвом завідувача кафедри управління земельними ресурсами проф., д.е.н. Дорош О.С., декана факультету землевпорядкування, доц., д.е.н. Євсюков Т.О., та викладачами кафедри управління земельним ресурсами доц., к.е.н. Бутенка Є.В., ст. викл, к.е.н.  Колісника Г.М.
Не зважаючи на спекотний червень, інколи температура піднімалась вище 30 градусів за Цельсієм, цьогорічна навчальна практика пройшла під гаслом «Сучасно й технологічно». Що вцілому відповідає загальним тенденціям навчального процесу дисципліни «Фотограмметрія та дистанційне зондування»
Усі завдання необхідні до виконання студентам були рівномірно розподілені протягом двох тижнів польових та камеральних робіт, а саме формування завдання на аерофотознімання, планово-висотну прив’язку, дешифрування, обробку матеріалів зйомки. Окрім стандартного завдання з отримання ортофотоплану місцевості, студентам необхідно провести класифікацію «хмари точок» та розробити 3D модель місцевості.
 
Застосування БпЛА стало можливим завдяки співпраці із нашим постійним спонсорами, які турбуються про якість підготовки майбутніх фахівців із геодезії, землеустрою, ГІС технологій, державних управлінців. Що дозволяє тримати високу планку підготовки студентів факультету землевпорядкування.
Так наш студент факультету землевпорядкування, магістр 1 року навчання Вавринчук Олексій сприяв організації зйомки дроном DJI Fantom 4 Advans від компанії ТОВ «Еспо-консалтинг».  Аерофотознімання було проведене на висоті 65 метрів, з фокусною відстанню 0,24 мм. В кінцевому результаті було отримано близько 1200 знімків із перекриттям 70 відсотків.
Також цього року студенти мали можливість спостерігати за роботою квадрокоптера DJI Matrice 100, що стало можливим завдяки співпраці із деканатом факультету землевпорядкування. Зйомку частини території навчального полігону в екстремальних спекотних умовах провів ст. викл. кафедри геодезії та картографії, к.е.н. Шевченко О.В.
Неймовірно цікавий та професійний  майстер-клас провели фахівці фірми Geozem360, які презентували увесь комплекс робіт із аерофотознімання, маркування та прив’язки опорних точок, особливостей організації зйомки, формування польотного завдання й акцентували увагу на різноманітному спектрі застосування дронів у сучасних умовах. Розкрили студентам третьокурсниках свої професійні таємниці.
Апогеєм польових робіт став незабутній політ БпЛА типу «крило» ABRIS DG Flirt Cetaus, використання якого надає більше можливостей та перспективи використання їх у різних сферах господарської діяльності. Ознайомлення студентами із технологією роботи даного безпілотного літального апарату стало можливим завдяки компанії ТОВ «Кайлас А» та пілотам Гурман Сергію й Савчуку Вадиму.
Цікавим та відповідальним моментом була підготовка до польоту. Студенти разом із пілотами пройшли всі пункти перевірки по CHECKLIST, адже запуск літака дуже відповідальний момент. Й не дивно, що студенти були у захваті від зльоту та посадки літального апарату. Запуск відбувався з катапульта, а посадка із парашутом і надувною подушкою.  
Не такою феєричною була камеральна обробка матеріалів аерофотознімання порівняно із польовими роботами, проте студенти з цікавістю очікували кінцевий продукт, яким повинен стати ортофотоплан, класифікація «хмари-точок», 3 D модель, цифрова модель місцевості та інші матеріали відповідно до поставлених початкових цілей та завдань.
У переважній більшості, обробка матеріалів зйомки проводиться у напівавтоматичному режимі, де студент виконує мінімальну частину роботи, але не менш відповідальну. Велика частина часу припадає на обробку знімків у програмних засобах, найпоширенішими з яких є Pix4d, Agisoft PhotoScan, DronDeploy та інші.
        
Навчальна практика очами студента – це не тільки навчальний процес, нові враження від роботи у команді, вдосконалення практичних навичок, а й позитивні емоції від мальовничих природних краєвидів, спілкування із друзями.
У такий спосіб Ми підходимо до підготовки майбутніх фахівців на факультеті землевпорядкування, що відповідає критеріям сучасності та необхідності, саме тому наш факультет є флагманом підготовки інженерів-землевпорядників.
 
Відео про практику
Старший викладач кафедри управління земельними ресурсами
Григорій Колісник

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook