Богдан Завалко: «Завдяки бізнес-школі «Агрокебети» в мене з’явилась надія, що українська освіта може дати реальні практичні знання в аграрному секторі»

26 червня 2019 року
     Серед абітурієнтів на новітню магістерську програму «Агрокебети» багато цікавих та амбітних молодих людей. Один з них – Богдан Завалко, випускник факультету аграрного менеджменту НУБіП України та Словацького аграрного університету в м. Нітра.
  • Розкажи про себе та свою освіту?

     — Закінчив школу «Наукова зміна» в м. Києві. Це свого часу була досить відома школа, яка займала 4 місце в Києві та 5 місце в Україні за рейтингом ЗНО. Після її закінчення доля мене звела з аграрним університетом НУБіП, де я провчився один рік, а потім мені випала можливість поїхати вчитись за програмою подвійних дипломів в Словацький аграрний університет в м. Нітра, де навчався на спеціалізації «International Trade with agrarian Commodities». Цього року я закінчую навчання і вирішив повернутись в Україну та навчатись на магістерській програмі «Агрокебети».

  • Чому обрав саме агро?

     — Мої батьки працюють в агро. Вважаю цей напрямок перспективним, адже аграрний сектор формує 20% ВВП України і тут завжди буде багато можливостей знайти гідну роботу. Я вже мав досвід працювати в аграрному секторі і мені дуже сподобалось.
     Один з основних напрямів, в якому я зацікавлений – органічна продукція, що має тенденцію до розвитку в усіх країнах, в тому числі і в Україні. Я готував бакалаврську роботу по органічній продукції і знаю, що в нас є проблема з окисленням земель та зменшенням їхньої родючості. Хотів би в майбутньому, якщо в мене будуть сили і можливості, зробити наше виробництво більш безпечним, за тими канонами, які мають бути в аграрному секторі, але інколи їх не дотримуються через бажання досягти надприбутку.

  • Чим цікавишся окрім навчання?

     — В шкільні часи я був скаутом, наразі є членом НОСУ (Національна організація скаутів України). Маю посвідчення лижного інструктора категорії «С» та мав досвід роботи в туристичному комплексі «Буковель». Подобається подорожувати і завдяки навчанню в Словаччині та наявності автомобіля об’їздив з друзями всю Європу, окрім Швеції та Норвегії. Полюбляю читати військову літературу, яка надає мені натхнення та розуміння чого я хочу в цьому житті і як дивитись в майбутнє.

  • Чому вирішив навчатись на проекті «Агрокебети»?

     — Вперше я почув про програму «Агрокебети» з інтерв’ю Алекса Ліссітси на YouTube-каналі skrypin.ua, в якому він розповідав про запуск пілотного проекту з підготовки фахівців нового формату для агросектору. Вирішив, що це досить перспективно, адже в проекті багато досвідчених менторів і я, нарешті, знайшов те, що дасть реальну практику, а не лише теоретичні базові знання. Мені подобається, що програма передбачає багато практики та до викладання в ній залучені люди, які безпосередньо беруть участь в роботі. Вони знають чому нас навчати та розуміються в пріоритетності знань.

  • Які, на твою думку, основні відмінності між навчанням в Україні і за кордоном?

     — Базис один і той самий, але за кордоном менш бюрократична система та все більш діджиталізовано, наприклад на екзамени можна зареєструватись в електронній системі і не обов’язково всім приходити в один час. Навчання за кордоном передбачає менше пар і вони є більш вузькопрофільні, тобто якщо в Україні ми навчаємось 2 курси до розподілу на спеціалізації, то там всі пари, переважно, економічної спрямованості і майже немає гуманітарних предметів.

  • Що б ти порадив студентам, які вагаються, чи йти їм навчатись на програмі «Агрокебети»?

     — Повірити в те, що в Україні може бути нормальна магістерська програма, що вона може бути практичною для вас і те, що люди, які будуть залучені до викладання можуть вас багато чому навчити. Я вдячний, що створили таку програму і що мені не доводиться залишатись в Словаччині через те, що там більш якісна освіта. Тепер в мене з’явилась надія, що українська освіта може дати реальні практичні знання в аграрному секторі.

Олена Ковтун,
доцент кафедри адміністративного менеджменту та ЗЕД 


Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook