Очікуємо унікально ранні жнива

24 червня 2019 року
     Унікально ранні жнива очікуються цього року в Лісостепу. Дуже рання весна, коли сніг зійшов у останні дні лютого, а потім значні опади посприяли хорошому розвитку озимини, а високі літні температури прискорюють дозрівання пшениці. На космічних знімках ми бачимо як буквально в останню неділю пожовтіли поля Васильківського й Фастівського районів.

     Дозріває пшениця і на полях науково-дослідних господарств нашого університету. Однак врожайність тут очікується помітно вища завдяки сучасним агротехнологіям та внесенню нових добрив, зокрема бактеріального препарату Екстракон. Тому «жовтіють» наші поля дещо повільніше. Разом з тим, різні сорти озимої пшениці дозрівають з різною швидкістю, що добре видно на полі в НДГ «Великоснітинське».

     Космічний знімок показує також просторову неоднорідність дозрівання пшениці на різних елементах рельєфу, особливо у мікрозападинах. А отже на час збирання врожаю зерно на таких ділянках буде недозріле й вологе.

     Корисні залежності строків дозрівання пшениці виявлені і у дослідах в Агростанції при різних способах посіву та різних посівних нормах.

     Також унікально високі врожаї багаторічних трав отримані цього року на полях науково-дослідних господарств, де застосовувались сучасні агротехнології. За звітом НДГ «Великоснітинське», перший укіс багаторічних трав забезпечив заготівлю 3,74 тони з гектара, однак детальні визначення врожайності трав аспірантом Власенко І.С. та студентом Криворучко С.А. показали, що тільки за перший укіс зібрано 45 т/га зеленої маси на рівних ділянках. Лише у мікрозападинах врожайність була нижчою.

     Серйозною турботою залишається лише відставання посіву кукурудзи на зерно та соняшника в господарствах області через погодні умови цієї весни. На території Фастівського і Васильківського районів ще на 11 червня 2019 р. поля під ці культури залишаються без сходів та з бур’янами у мікрозападинах. Агростанція успішно уникла цієї проблеми, у т.ч. і за рахунок глибокого розпушення ґрунту на відведених під ці культури полях ще з осені.

Володимир Стародубцев,
професор НУБіП України

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook