НА НОВОКАХОВСЬКОМУ РИБОВОДНОМУ ЗАВОДІ ЧАСТИКОВИХ РИБ НАУКОВЦІ ОБГОВОРИЛИ НОВІТНІ ПІДХОДИ ВІДТВОРЕННЯ АБОРИГЕННИХ ВИДІВ РИБ

10 червня 2019 року
м. Херсон

 В останній декаді травня на базі Державної установи «Новокаховський рибоводний завод частикових риб» проведено науково-практичний семінар «Досвід створення колекційних стад аборигенних видів риб та перспективи їх відтворення». Організаторами заходу виступили Бюджетна установа «Методично-технологічний центр з аквакультури», директор Юрій Шарило та адміністрація рибзаводу на чолі з Ігорем Дикухою.

 Семінар відбувся в рамках святкування «Дня науки». З цієї нагоди, з вітальним словом до учасників семінару звернувся директор Ігор Дикуха і зазначив: світовий технологічний, економічний прогрес тісно пов'язаний з розвитком науки, можливістю і здатністю розширювати межі та пропонувати реальні технологічні рішення для поліпшення життя людей. Сьогодні перед країною стоять складні виклики, відповідь на які визначатиме умови життя українців на декілька поколінь. У планах заводу протягом найближчих декількох років – зробити нові, активні кроки на шляху впровадження у виробництво новітніх технологій отримання і вирощування підрощеної молоді, цьоголітків судака, щуки, сома, лина та створення колекційних стад аборигенних видів риб, їх відтворення.
 Потому відбулася презентація рукопису монографії: «Формування та функціонування Спільної рибної політики Європейського Союзу та шляхи її реалізації в Україні» за загальною редакцією д. е. н., проф. Наталії Вдовенко, завідувача кафедри глобальної економіки Національного університету біоресурсів і природокористування України, а також обговорено перспективи підготовки кадрів на базі державних підприємств.

 28 травня 2019 р., у п’ятницю ДУ «Новокаховський рибоводний завод частикових риб» перетворився на лабораторію під відкритим небом.

 Перлиною науково-практичного семінару, без сумнівів, став майстер клас: «Відтворення аборигенних видів риб». Головний рибовод Державної установи «Новокаховський рибоводний завод частикових риб» Людмила Шкуропат відмітила, що протягом квітня до українських водойм було випущено понад 1,4 млн екз. мальків щуки. Вселили у водойми Херсонщини 589 466 екз. судака, перевиконавши плановий показник на 78,6 %.

 Влітку здійснюватиметься також випуск мальків сома. Колектив заводу на марші і є наснага зробити все задля процвітання України.
За 30 років виробничої діяльності обсяги зариблення (вселення) водних біоресурсів складають близько 78 мільйонів особин двохлітків і цьоголітків рослиноїдних видів риб та коропа, а також мальків та цьоголітків хижих видів риб: судака, щуки, сома.

 Проте ніякі слова не передадуть краси і величі усього того, що побачили усі учасники семінару того дня в с. Обривка. Краще один раз особисто побачити ніж сто разів почути. Завдячуючи злагодженій, високопрофесійній дискусії, яка відбулась на ставках, актуальним виступам доповідачів під час пленарного та секційного засідань, змістовний та науково-технічний рівень заходу високо оцінено його учасниками при обговоренні перспективи відтворення аборигенних видів риб в Україні.

 Учасниками науково-практичного семінару досягнута основна мета:
1. Створити комунікацію між рибогосподарською наукою, освітою та виробництвом.
2. Спрямувати науково-педагогічних працівників провідних галузевих вузів на сучасні досягнення у відтворенні аборигенних видів риб Нижнього і Верхнього Дніпра.
3. Запровадити новітні принципи екологізації виробництва і довести до суспільства значення та екологічну важливість відтворення риби в природі та житті людини.

 Маємо надію, що плідна співпраця між Державною установою «Новокаховський рибоводний завод частикових риб» та учасниками семінару Вдовенко Наталія (Національний університет біоресурсів і природокористування України), Гриневич Наталія (Білоцерківський національний аграрний університет), Світельський Микола, Федючка Микола, Іщук Оксана (Житомирський національний агроекологічний університет), Дмитришин Роман (Лідер Ради учнівського самоврядування «Надія», СЗШ № 297, м. Києва), Байдак Леонід, Стась Марія (Дніпровський державний аграрно-економічний університет) знайде своє логічне продовження та подальший розвиток екологічного виховання суспільства.

 

к.е.н., доцент кафедри глобальної економіки Коробова Наталія
 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook