Співробітники факультету ветеринарної медицини відвідали Батурин – гетьманську столицю України!

2 червня 2019 року
     25 травня співробітники факультету ветеринарної медицини відвідали Батурин – місто козацької слави та водночас трагедії українського народу.

     Батурин розташований на лівому березі річки Сейм. Зараз це невеличке місто, у якому проживає близько 2,5 тисяч жителів, внесено до списку історичних населених місць України. На території містечка розташовані об'єкти Національного історико-культурного заповідника «Гетьманська столиця».


     Про Батурин за часів радянської влади в підручниках історії не згадували. Тільки із проголошенням незалежності України була переглянута роль Батурина та розпочато вивчення історії гетьманської столиці. А історія цього міста славетна і одночасно трагічна. Адже 2 листопада 1708 року російське військо під керівництвом О. Меншикова, не маючи змоги взяти штурмом зовні добре укріплену Батуринську фортецю, через таємний хід, вдарило одночасно ззовні та зсередини оборонних укріплень. Протягом двох годин переважаючі війська завершили розправу над захисниками фортеці. Цього дня загинули не тільки військові, але було повністю вирізано населення міста (у 1708 року було – близько 20 тисяч мешканців), включаючи жінок і дітей. Вогонь довершив справу знищивши вщент усі будівлі.


    Сучасні будівлі історико-культурного заповідника «Гетьманська столиця» – це, в основному, уже відновлені споруди. Особливо активно відбудова цитаделі фортеці Батурина та палацу останнього гетьмана Лівобережної України Кирила Розумовського відбувалось за часів президента Віктора Ющенка.
     Незважаючи на примхи погоди – потужну зливу з громовицею, – нам все ж таки пощастило відкрити ще одну сторінку історії козацької доби. В цьому нам допоміг гід Андрій Батюк, який провів дуже цікаву та інформативну екскурсію по цитаделі Батуринської фортеці та музею археології Батурина. На території цитаделі знаходяться відтворені у 2008 році дерев’яна церква Воскресіння Господнього та Гетьманський будинок, в якому представлені особливості архітектури кінця ХVІІ століття, а також інтер’єри за часів гетьманів – Дем’яна Ігнатовича, Івана Самойловича та Івана Мазепи.


     Перлиною заповідника «Гетьманська столиця», без сумнівів, є палац, побудований останнім гетьманом К.Г. Розумовським. Після смерті гетьмана палац, а також парк, поступово руйнувались як природою та і людьми. І на початок ХХІ століття колись чудовий витвір архітектури, представляв собою руїни. Коли ж ми відвідали цей унікальний витвір архітектури то наче зробили подорож у минуле. Розкішний інтер’єр та речі тої епохи максимально наближали до розуміння історичних подій тої епохи.

    Але ніякі слова не передадуть краси і величі усього того, що побачили усі ми того дня в Батурині. Тому, якщо ви ще не побували в гетьманській столиці – відвідайте, не пожалкуєте. Краще один раз особисто побачити ніж сто разів почути.
     А ми очікуємо на подальші захоплюючі поїздки по визначних місцях України.

Юрій Жук,
заступник декана факультету ветеринарної медицини
Віктор Шевчук,
голова профбюро факультету ветеринарної медицини
 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook