Наукова бібліотека запрошує відвідати книжкову виставку, присвячену Всеукраїнському Дню вишиванки

15 травня 2019 року
    Вишивка на Україні – один з найбільш улюблених і поширених різновидів народної творчості. Вироби української народної вишивки дійшли до нашого часу лише з кінця XVIII початку XIX століття. У процесі соціально-економічного і культурного розвитку  в Україні сформувалися локальні особливості народної вишивки кожного етнографічного регіону. 
   Кожний район, навіть кожне село має своє художнє обличчя,  улюблену кольорову гаму. Видатні представники української літератури Тарас  Шевченко, Іван Франко, Павло Грабовський, Михайло Коцюбинський, Леся Українка виступали послідовними захисниками народного мистецтва, підкреслюючи його історичну самобутність, велике значення в розвитку культури. Фактично початок вивченню української  вишивки було покладено виданою у 1876 р. Ольгою Косач (Оленою Пчілкою) – матір’ю геніальної Лесі Українки – роботою «Український народний орнамент».
 
  Вишивка є частиною народного костюма, активно використовується в сучасному одязі, надаючи йому своєрідності і неповторності. Головне те, що сучасна вишивка – це велике надбання нашої культури.
 
 
    І тому, з нагоди святкування Дня вишиванки співробітниками відділу обслуговування науковою та художньою літературою наукової бібліотеки була підготовлена книжкова виставка «Бережи українське - носи вишиванку!» (Ліна Костенко)».
 
   Коротко про книги, що представлені на виставці:
 
 
 
 
     Скуратівський, Василь.
 Берегиня: художні оповіді, новели/ В. Скуратовський. - К.: Радянський письменник, 1987. – 278 с. 
 
    Ця книга – розповідь про український народний побут, звичаї, що складалися, випробовувалися     на міцність протягом багатьох століть.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
     Кара-Васильєва, Тетяна. 
 Українська вишивка [альбом] / Т.   Кара-Васильєва. – К.: Мистецтво, 1993. – 264 с.
 
  У багатоілюстрованому виданні, побудованому на матеріалах музейних колекцій України, вперше так повно і широко висвітлено історію розвитку української вишивки. В альбомі показано також роль і місце вишивки в оформленні народного одягу та житла.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
     Шкода, М. Н. 
 
   Традиції і свята українського народу : популярне видання / М. Н. Шкода. - Донецьк: БАО, 2009. – 384 с.
 
   Книuа розповідає про календарні свята України: державні, церковні, професійні та родинні. Безліч цікавих фактів, захоплива манера розповіді роблять видання справжнім подарунком для всіх шанувальників вітчизняної культури.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
     Історія української культури   навчальний посібник для студентів   ВНЗ / О. Ю. Павлова; За ред. О. Ю.   Павлової; – К.: Центр учбової літ-ри,   2013. – 340 с.
 
  Навчальний посібник репрезентує теоретичну реконструкцію генези української культури, закономірності і тенденції її розвитку.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
        Запрошуємо усіх бажаючих, прийняти участь у фотоконкурсі, деталі ===>

 

Бабич Антоніна, завідувач відділу;
Продащук Ірина, завідувач сектору;
Брагіда Ганна, бібліотекар І категорії
відділу обслуговування науковою
та художньою літературою наукової бібліотеки

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook