Пізнай самого себе і ти пізнаєш весь світ…

14 травня 2019 року
Майбутнім ми маримо, а сучасним гордуємо:
ми прагнемо до того, чого немає, і нехтуємо тим, що є, так ніби минуле зможе вернутись назад,
або напевно мусить здійснитися сподіване…
Григорій Сковорода

     «Знання, а не матеріальні ресурси, не гроші, визначають майбутнє світу» – сказав Шимон Перес. Науковий пошук сьогодні стає необхідним компонентом формування високоосвіченого фахівця, адже, основним завданням навчання у вищій школі є не просто передача знань, а створення сприятливих умов для їх творчого переосмислення, що є підґрунтям для зародження нових ідей. Приємно відзначити, що студенти нашого університету, вивчаючи філософські дисципліни, можуть самореалізувати себе як особистість, проявити свої найкращі творчі та наукові здібності.

     14 травня 2019 р. на кафедрі філософії гуманітарно-педагогічного факультету НУБіП України відбувся науково-методологічний семінар «Українська ідентичність: минуле, сьогодення, майбутнє» в рамках фестивалю студентської науки НУБіП України та Всеукраїнських Сковородинських навчань «Пізнай себе». Метою вже традиційних Сковородинських навчань є формування у студентів інтересу й потреби до наукової творчості; розвиток творчого мислення, наукової самостійності, підвищення внутрішньої організованості, свідомого відношення до навчання, поглиблення й закріплення отриманих у процесі навчання знань. В цьому році у Сковородинських навчаннях взяли участь понад 200 студентів з різних факультетів!

     Багаточисельний гурт учасників заходу привітали декан гуманітарно-педагогічного факультету професор Василь Шинкарук та завідувач кафедри філософії Інна Савицька. Вони побажали філософського натхнення та плідної праці всім учасникам науково-методологічного семінару.

     Захід розпочався з виступу спеціально запрошеного гостя – митця, поета, композитора з Німеччини, лауреата Міжнародної літературно-мистецької премії ім. Г.С. Сковороди, Всеукраїнської премії ім. Івана Огієнка, лауреата Всеукраїнських фестивалів авторської пісні «Оберіг» та «Білі вітрила» Петра Георгійовича Приступова. Головним своїм покликанням митець вважає складання музики на вірші Григорія Сковороди. Його «Сад Божественних пісень» має 30 віршованих текстів без назв, за номерами. головним своїм покликанням автор вважає складання музики на вірші Григорія Сковороди. Його «Сад Божественних пісень» має 30 віршованих текстів без назв, за номерами. Виконання низки музичних творів на бандурі стало камертоном духовної єдності всіх учасників заходу, що зібрались, аби всебічно обговорити проблему української ідентичності з точки зору національної, особистісно-персональної, гендерної та інших інтерпретацій.

     Після цього слово було надано молодим науковцям-учасникам заходу. Тематика семінару виявилась настільки цікавою для учасників, що велися жваві дискусії; ставились гострі запитання, висловлювались глибокі думки. Питання української ідентичності і свободи, щастя, самопізнання, виховання, миру й війни, безпеки, гендерної рівності та ін. сьогодні потребують критичного переосмислення. Саме тому науковий семінар став справжнім святом філософії, гуманізму, толерантності та духовного єднання!

Валентина Культенко
 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook