Продовжується стажування у Словаччині завідувача кафедри факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК

13 травня 2019 року
м. Нітра, Словаччина
  Продовжується стажування у Словаччині завідувача кафедри стандартизації та сертифікації сільськогосподарської продукції факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК д.т.н. Владислава Сухенка згідно програми на цей тиждень.


  І намагаючись перейняти передовий досвід та напрацювання науковців Словаччини сьогодні мав за честь відвідати лекцію видатної людини, а саме доцента Яна Бріндзи, доктор наук, інженер Словацького сільськогосподарського університету в Нітрі SPU Факультету агробіології та харчових ресурсів Кафедри генетики та селекції рослин.
  Чим же видатна ця людина, та нівіть тим, що має захищених 29 докторантів, керує Інститутом збереження біорізноманіття та біологічної безпеки, видатна своїми підходами до справи та наукової діяльності. На бізі цього інституту пройшли стажування вже більше 200 чоловік з різних країн. Під керівництвом пана Яна Бріндзи зареєстровано в Міністерстві освіти Словаччини 12 акредитованих програм за якими пройшли навчання, саме навчання, а не підвищення кваліфікації більше 1200 чоловік з підприємств і фермерських господарств. За ініціативи пана Яна Бріндзи був створений освітній портал Agrobionet та ще дуже багато всього створив для розвитку науки. Але найголовніша риса пана Яна Бріндзи, що не тримає «за пазухою» всі наукові матеріали і здобутки, а ділиться з підприємцями, науковцями, аспірантами, бо має велике серце. 

Лекція була також, у свому сеснсі, дуже цікавою. Тема лекції: «Економічна оцінка генетичних ресурсів для харчування людини». Лекція читалась для студентів спеціальності «Харчування людини», тому і викликала у мене вагомий інтерес. Ось лише деяка цікава інформація зі слайдів.

Основна суть лекції зводиться до аналізу рослинної сировини, яка використовується для харчування людини. Основний акцент було поставлено на якісну рослинну сировину без втручання генно-модифікованих видів. Це дає можливість отримати теапевтичну дію при правильному харчуванні та запобігти втручання фармацевтичних препаратів при ускладненні хвороб. Огляд рослинної сировини проводився за багатьма показниками включаючи мікробіологічні, біохімічні тощо.

Потім пан Ян Бріндза показав актову залу університету, це саме те, що знаходиться під тарілкою. Пан Ян Бріндза був у Києві і знає, що у нас така ж тарілка знаходится на станції метро «Либіська». Так от, під цією тарілкою, чудова величезна зала під куполом у якій проводяться визначні для університета події та засідання. 

Показав пан доцент мені і лекційні уадиторії і навчальні класи. Чудовий краєвид з вікна лекційної аудиторії відкриває всю красу Нітранського замку та його прилеглих територій.

 

 

Одна з гарних речей, яку обов'язково потрібно запровадити більш штроко і у нас в університеті, це роздільне збирання паперу, платику та інших побутових відходів.

Завтра чекає на мене лабораторія, кафедра технологічного обладнання та кафедра товарознавства, то ж чекаємо на нові враження і продовження буде...

Владислав Сухенко,
завідувач кафедри стандартизації та
сертифікації сільськогосподарської продукції
 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook