Маленький кліщ – велика проблема

13 травня 2019 року

Майже всі власники собак чули або безпосередньо стикалися з таким захворюванням, як бабезіоз (колишня назва – піроплазмоз), яке передається при укусах кліщів. Збудниками бабезіозу є представники роду Бабезії – внутрішньоклітинні паразити, що пошкоджують еритроцити.
Та кліщі переносять не лише бабезій, але й інші небезпечні захворювання, серед яких найпоширенішими в Україні є бореліоз (хвороба Лайма), ерліхіоз та анаплазмоз. Збудниками цих захворювань є бактерії, що здатні вражати різні клітини організму тварини. Неприємним є ще й той факт, що у деяких випадках ці захворювання можуть довгий час (іноді протягом років) безсимптомно залишатися в організмі собаки, погіршуючи стан її здоров’я.


Небезпечними можуть виявитися також і укуси комарів, зі слиною яких передається збудник дирофіляріозу – хвороби, при якій у серці тварини або під шкірою поселяються гельмінти.
Не треба нехтувати і безпекою котів, особливо тих, що мають доступ на вулицю. Збудник бабезіозу котячих, Babesia felis, в Україні не зустрічається, хоча від нього потерпають тварини родини котячих в Африці, в тому числі тигри та леви. Натомість в Україні від кліщів коти заражаються гемобартонельозом що призводить до руйнування еритроцитів. Від комарів, хоча і вкрай рідко у випадку котів, трапляється передача збудника дирофіляріозу.
Ці захворювання, не кажучи вже про місцеве запалення, осередок інфекції та просто естетичність, – привід подбати про забезпечення захисту Ваших тварин.
Звичайно, не кожен кліщ чи комар є переносником захворювання, але навряд чи комусь сподобається грати у таку собі «паразитарну рулетку».
На сьогоднішній день ринок засобів для протипаразитарних обробок рясніє великим розмаїттям пропозицій: таблетки («Бравекто», «Сімпаріка», «Нексгард»), краплі на холку, спреї, нашийники («Форесто», «Скалібор», «Кілтікс», «Рольф 3D» ) одно- та багатокомпонентні засоби, засоби на основі хімічних сполук та рослинних ефірних олій, такі, що захищають лише протягом 2-3 тижнів і тривалість дії яких становить аж до 8 місяців, препарати, що діють лише на бліх та кліщів і такі, що борються також з комарами («Фронтлайн Три-Акт», «Вектра 3D», «Фіп Форте», «ВетЕксперт Про Інсекта») та гельмінтами («Адвокат», «Інспектор», «Стронгхолд», «Празицид-комплекс», «Нексгард спектра»).
Багато власників відмовляються обробляти своїх улюбленців, пояснюючи це тим, що не хочуть їх «труїти». На таке твердження спеціалісти ветеринарної медицини відповідають, як мінімум, двома запереченнями: по-перше, препарати розробляються з урахуванням тривалості життя собак і котів, тобто таким чином, аби не нанести шкоди організму, котрий буде отримувати ту чи іншу хімічну сполуку протягом певної кількості років.
По-друге, протипаразитарні обробки, безумовно, безпечніші, ніж хвороби, на які можуть захворіти Ваші улюбленці та, які можуть призвести до важких наслідків та, навіть, смерті.
В Україні обробку проти кліщів та бліх бажано проводити цілорічно, адже трапляються випадки, коли навіть зимові свята затьмарюються хворобою чотирилапого члена сім’ї внаслідок укусу кліща.
Звичайно, абсолютно всі препарати більшою чи меншою мірою впливають на організм тварини в цілому, тобто мають системну дію. Як і будь-які лікарські засоби вони мають протипоказання, можуть викликати алергічні реакції та подразнення шкіри. Проте не варто забувати, що те ж саме стосується всіх фармацевтичних препаратів, навіть вітамінних засобів, які ми приймаємо самі та даємо власним дітям. Виникнення побічної реакції означає, що тварину не варто більше обробляти саме цим, конкретним засобом, а слід підібрати інший, а ще краще запитати поради у ветеринара. Я
кщо після обробки у тварини спостерігаються побічні реакції (подразнення та/або набряк шкіри, свербіж, слинотеча або інші прояви), слід змити препарат водою з милом та звернутися до ветеринарної клініки.
Безумовно, захисту потребують також тварини, що очікують на потомство, сама нещодавно народжена малеча, а також хворі тварини. В таких випадках найбільш правильним буде порадитися зі спеціалістом.
І ще кілька важливих моментів щодо протипаразитарних обробок. Перед придбанням препарату зважте свого собаку чи кота та оберіть відповідне дозування. Якщо мова йде про препарати, тривалість дії яких заявлена, як 1 місяць, ветеринари радять скоротити термін між обробками такими препаратами до 25 діб. Перед застосуванням препарату уважно ознайомлюйтесь з інструкцією – один і той же засіб може мати різну тривалість захисту проти різних видів паразитів – наприклад, проти бліх він буде активним протягом 4-х тижнів, а ось від кліщів – протягом 3-х. При застосуванні препаратів у вигляді крапель на холку бажано не купати тварину протягом 3-4 діб до та після нанесення препарату. Наносьте препарат таким чином, щоб тварина не змогла його злизати. Якщо є необхідність одночасної обробки від зовнішніх паразитів та від гельмінтів, варто скористатися одним із комплексних препаратів або зробити перерву між обробками тривалістю 3-4 доби.
Аби не забувати дат минулих обробок та не проґавити часу наступних, відмічайте відповідні дати у своїх ґаджетах або створіть графік обробок та розмістіть його в такому місці, де Ви точно не оминете його увагою.
Якщо Ви не впевнені який препарат обрати для свого дуга, маєте сумніви щодо того, чи його взагалі можна обробляти або у Вас виникли інші запитання, співробітники нашого центру із задоволенням порадять найбільш оптимальний варіант саме для Вашого улюбленця та, за Вашим бажанням, проведуть обробку, а у разі, якщо все ж таки відбулося зараження, забезпечать діагностику та призначать відповідне лікування.
Протипаразитарна обробка – нескладне завдання, забере мінімум часу, але вбереже від серйозних проблем.

Співробітники клінічного центру бажають Вам та Вашим улюбленцям міцного здоров’я та гарного настрою!

Завжди Ваш, «Ветмедсервіс».

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook