Впроваджуємо метод «ощадливого мислення» при викладанні дисципліни «Операційний менеджмент»

7 травня 2019 року

     На факультеті аграрного менеджменту відбулася надзвичайно цікава й незвична для студентів подія. Студенти четвертого курсу демонстрували проекти операційного циклу виробництва аграрної продукції за американською методикою «впровадження ощадливого мислення (ліну)». Ініціаторами виконання такого завдання в рамках дисципліни «Операційний менеджмент» виступили завідувач кафедри виробничого та інвестиційного менеджменту Шинкарук Лідія Василівна та заступник завідувача кафедри Власенко Тетяна Олексіївна.

     На захід завітав практикуючий проектний менеджер Кирило Клименко, який здобув міжнародний сертифікат, що підтверджує його високу кваліфікацію, для ознайомлення всіх присутніх із перспективами й особливостями роботи за фахом. Разом вдалося не лише окреслити орієнтири професії проектного менеджменту, а й корисно провести час, обговорюючи роботи виступаючих.

  

  

     Студенти працювали командами, що наближає підготовку цього завдання до реальних умов роботи. Були представлені проекти виробничого циклу по вирощуванню різних сільськогосподарських культур у різних областях України. Використовуючи дані технологічних карт, студенти четвертого курсу навчилися трактувати, аналізувати й використовувати подану в них інформацію. Крім того, викладачі на початку семестру надали приклад проекту промислового підприємства, взятий з наочної книги «Вміння бачити бізнес-процеси: створення цінності та зменшення витрат6666». Це дозволило студентам не копіювати процеси й характеристики агрегатів, а самостійно знаходити дані.

 

     Найбільш успішними у виконанні завдання виявилися кілька команд, які відійшли від поданих в технологічній карті вихідних даних, ускладнивши свою роботу. Вони включили до процесу кілька сортів озимої пшениці (вітчизняний та імпортні), що урізноманітнило розрахунки.

  

     Цікавий підхід використали також під час презентації вирощування соняшнику. Правильні підрахунки основних показників ґрунтувалися на роботі підприємства у 4 зміни й залученні великої кількості техніки. Таким чином, пояснили студенти після виконання розрахунків, можливо досягти значної економії під час насичених польовими роботами періодів.

  

     Наприкінці заходу студенти подякували викладачам-кураторам, які зробили величезний внесок у розвиток і набуття практичних навичок майбутніми проектними менеджерами, менеджерами зовнішньоекономічної діяльності, а також менеджерами організації й адміністрування. Шинкарук Л.В. і Власенко Т.О. довели, що незалежно від обраної спеціалізації, студенти можуть реалізувати свій потенціал у проектній сфері.

    

     Також висловлюємо подяку всім, хто завітав у якості глядача й залишався до останнього проекту. Неймовірна атмосфера панувала в аудиторії, де кожен був гордим і щасливим за свої здобутки, за виконану роботу, за переборені труднощі й, врешті, блискавичний виступ. Ми не зупиняємось, ми рухаємось до високих результатів, які дозволять студентам із університетських стін одразу потрапити на високооплачувану й затребувану роботу.

     Виховуйте професіоналів, ростіть конкурентоспроможних менеджерів із 1 року їх навчання, тоді НУБіП і вся Україна будуть непереможними на своєму шляху, адже все залежить від тих, хто тримає кермо, - від управлінців.

Порфіленко Злата,
студентка 4 курсу ФАМ

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook