День народження кафедри Епізоотології та організації ветеринарної справи

6 квітня 2019, 23:23
Київ, НУБіП, ФВМ

Сьогодні кафедра епізоотології та організації ветеринарної справи факультету ветеринарної медицини НУБіП України відзначає своє 10-ти річчя. Або, точніше кажучи, це не день власте створення кафедри, а об'єднання кафедри епізоотології та інфекійних хвороб та організації, економіки та маркетингу у ветеринарній медицині в одну клінічну випускову кафедру. Але сама історія кафедри епізоотології та організації ветеринарної справи починається з жовтня 1920 року з відкриттям ветеринарного факультету в складі Київського політехнічного інституту. В 1922 році першим завідувачем кафедри патології та терапії пошесних хвороб з епізоотологією став відомий лікар Дмитро Єлисейович Калкатін.
У 1921 році ветеринарний факультет виділився в самостійний Київський ветеринарно-зоотехнічний інститут (КВЗІ). Кафедра епізоотології та інфекційна клініка колишнього Київського ветеринарно-зоотехнічного інституту була організована в кінці 1922 року.
З 1985 р. колектив кафедри очолював лауреат Державної премії України, академік АН ВШ України, заслужений діяч науки і техніки України, доктор ветеринарних наук, професор В.П. Литвин, з 2004 по 2007 роки очолював  кафедру кандидат ветеринарних наук, доцент В.П. Постой, з 2007 по 2009 роки- доктор ветеринарних наук, професор Т.В.Мазур, нині очолює колектив кафедри доктор ветеринарних наук, професор В.В.Недосєков.

Глибокий слід у пам'яті своїх вихованців залишили: професор Щербина (автор перших підручників з хвороб риб), професор І.П. Ревенко (монографія по еризипельозному бактеріофагу), професор О.Л. Скоморохов (монографія по ящуру), доценти М.І. Горбань, К.І. Дмитрієв, О.С. Коротич, К.О. Настенко, В.П. Солошенко, В.Д. Степанюк, лаборанти М.Ф. Степенко, Л.Ю.Кучерук, А.В. Зюзіна, сумлінна праця і доброзичливість, висока відповідальність і тактовність яких дозволяли на високому рівні організувати і проводити навчальний процес та виховну роботу згідно вимог часу.

Науково-педагогічні працівники кафедри підготували Історично-бібліографічний нарис до 120-річчя НУБіП України.
У нарисі коротко відображено основні аспекти створення, становлення та розвитку кафедри епізоотології та організації ветеринарної справи факультету ветеринарної медицини Національного університету біоресурсів і природокористування України. Також розповідається про сучасний стан кафедри, її навчальну, наукову та інноваційну роботу, та  перспективи розвитку в майбутньому.
 

                                                                                                                                                                                                            Наталія Сорокіна


 

 


Склад кафедри у 2009 році
Склад кафедри у 2011 році
Склад кафедри у 2012 році
Колектив кафедри 2013-2014 рр.
Склад кафедри у 2015 році
Склад кафедри у 2016 році
Сучасний склад кафедри
Проф. Литвин В.П. з учнями: доц. Поліщуком В.В., Литвиненком В.М. та Гомзиковим О.М.
Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook