Педагоги пишаються своїми студентами

2 травня 2019 року

 

     Педагогіка захоплює багатьох. На думку всесвітньо відомого вчителя й оригінального теоретика педагогіки, талановитого директора школи, автора сотень віршованих і прозаїчних мініатюр, інтеліґентної людини, безстрашного, яскравого полеміста і публіциста – Василя Сухомлинського, «Учителя не випадково називають високим іменем народний. Його мудрість творить ту складну річ, яку прийнято називати наступністю поколінь». Ці погляди поділяє ректор НУБіП України Станіслав Ніколаєнко, який вважає що педагогам треба не тільки підраховувати суму знань умінь і навичок, які за одиницю часу засвоїв студент, а й думати про створення умов для гармонійного і всебічного розвитку особистості.

     Колектив кафедри педагогіки гуманітарно-педагогічного факультету плекає, дбає, творить таку єдність, названу «наступністю поколінь». Залюбованими у педагогіку є не тільки науково-педагогічні працівники кафедри, завідувач Руслан Сопівник, декан Василь Шинкарук та його заступники, а й кожен студент, що переступає поріг нашої кафедри. 
     Толерантність, повага до особистості студента, розуміння всіх насущних життєвих проблем, емпатія лежать в основі взаємостосунків. Нас радує маленький успіх кожного і великі досягнення, про які варто говорити.

     Серед першокурсників спеціальності «Професійна освіта» є «соловейки», що працюють під керівництвом народної артистки України Наталії ШелепницькоїМар’яна Остяк й Оксана Підтинна. Неодмінно дівчата ще не раз порадують всіх нас своїм співом на сцені НУБіП України і не тільки… Наш факультет і кафедра педагогіки пишаються своїми талановитими студентами. Ми дуже раді, що до нас приходять самі такі активні особистості. Особливу увагу хочеться приділити студентці першого курсу: Мар'яні Остяк «Професійна освіта» (ПО-18002б (СК), яка зачаровує своїм голосом, любить музику виконує сольні пісні і є учасницею колективу «Royal Singer School». Мар'яна – член студентської організації «Культ-масового» відділу, староста групи.

     Жодне свято у НУБіП України не обходиться без її неймовірного сольного співу. Велика заслуга у розвитку її таланту і здобутті перемог належить керівнику, народній артистці України Наталії Шелепницькій.

     Мар’яна – Лауреат І ступеня ІІІ Міжнародного вокального конкурсу імені Квітки Цісик із врученням ордена «Золота Квітка». Квітка Цісик – це Квітка України, Золота Квітка її голосу, душі, серця, сподівань мільйонів у діаспорі на краще майбутнє для рідної землі. Коли народна артистка України Ніна Матвієнко вперше почула голос Квітки, то була настільки вражена проникливістю у найбільш потаємні, глибинні клітинки української душі, що на деякий час перестала співати. 
     Квітка Цісик народилася в Америці, далеко від рідної землі, проте все своє коротке життя присвятила виспівуванні долі України, вигнанців, що стали двадцятимільйонною Українською діаспорою! І навіть тоді, коли лікарі поставили невблаганний діагноз «життя упродовж трьох місяців», вона не переставала працювати: записувала все нові і нові альбоми українських пісень. Ця надпотужна енергетика, що живила її серце і фізичне тіло, дала можливість ще сім років працювати для України. Енергетика рідної пісні, української землі, енергетика, що линула з України до нашої Золотої Квітки. Тому для нашої кафедри надзвичайно престижно мати серед студентів свого Лауреата І ступеня ІІІ Міжнародного вокального конкурсу імені Квітки Цісик із врученням ордена «Золота Квітка»Мар’яна Остяк продовжує співати пісні Квітки Цісик, пісні, що полонять душу і розбурхують кров.
     Конкурсне прослуховування відбувалося у приміщенні Українського фонду культури ім. Бориса Олійника у квітні 2019, гала-концерт переможців, членів журі та гостей конкурсу – у приміщенні ДЗ Центру культури і мистецтв. Організаторами ІІІ Міжнародного вокального конкурсу імені Квітки Цісик були: Український фонд Культури імені Бориса Олійника, Національна музична академія імені П. І. Чайковського, Національна Опера України, Музична студія КНУ ім. Т. Шевченка, Комунальний вищий навчальний заклад Київської обласної ради «Академія мистецтв», Національна Академія керівних кадрів культури і мистецтв.
     Така представницька, творча, організаторська складова журі й учасників, вселяє впевненість у тому, що обдарованою молоддю цікавляться, підтримують, плекають для майбутніх досягнень і звершень.

Народна артистка України Ніна Матвієнко з Мар’яною Остяк

     Мар’яна Остяк«Було дуже багато учасників в номінаціях естрадного і народного вокалу. Ці номінації ділились на 5 вікових категорій. Я була в 4 віковій категорії номінації естрадного вокалу. Потрібно було виконати одну пісню із репертуару Квітки Цісик. «Місто спить(Де ти тепер)» найбільше прийшлася мені до душі. Друга пісня – на вибір. Я виконувала «Мамину молитву». За свої перемоги я безмежно вдячна Народній артистці України Наталії Михайлівні Щелепницькій».

     А як хвацько підтримала глядацька зала Мар’яну Остяк за виконання народної пісня «Дикі танці» Руслани Лижичко на «Голосіївській весні» 23 квітня 2019 року! Надзвичайно потужно лилася фінальна пісня Романа Рудого «Край» у виконанні всіх учасників дійства. Вдивляючись у захоплені обличчя глядачів, вслухаючись у кожне слово з пісень і слова читців, мимоволі ловиш себе на тому, що маємо достойну зміну з надзвичайними здібностями й обдаруваннями.

     Маргарита Гулян закінчила Криворізький природничо-науковий ліцей. Педагогікою захоплювалася змалечку. За її словами «неабиякий педагогічний досвід» здобула ще у рідному ліцеї, викладаючи різні дисципліни у 7-8 класах у День учнівського самоврядування. Закінчила музичну і художню школи. «Є така пісня, що полонить душу», – зізнається Маргарита. А ще джаз, що звучить у серці. Маргарита мріє про основний склад народного театру «Березіль». Ми віримо, що вона стане учасницею цього відомого колективу, адже зіграна нею роль Софії Русової залишила слід у серцях кожного з нас, була дуже переконливою. Дивлячись у слід цій талановитій студентці першого курсу, спеціальності «Професійна освіта», мимоволі порівнюєш її з великоюСофією Русовою.

     Танець – хвилюючий і найпрекрасніший вид мистецтва, бо не тільки відображає життя, а й сам є життям. А ще він виховує, вчить культури поведінки. Танці – це емоційна насолода. Вони розвивають почуття ритму, виробляють правильну поставу, піднімають настрій. Як завжди, гуманітарно-педагогічний факультет здивував глядачів неймовірними виступами та професійно поставленими номерами на святі, що відбулося нещодавно. Відразу видно – майбутні педагоги. Саме серед першокурсників є танцюристиГарбуз Вікторія (танцювальна група народного ансамблю пісні і танцю «Колос»), Литюк АдріанаГриник ХристинаЛошній ГалинаДаниленко Катерина («Професійна освіта», ПО-18002б (СК). Дівчата танцюють в мега позитивному колективі «Сузір'я Dense». Адріана Литюк – дуже талановита, спортивна студентка, заступник голови спортивного відділу студентської організації факультету, бере активну участь у різних спортивних змаганнях. Наші студенти – учасники 62 Спартакіади НУБіП України з гирьового спорту, що відбулася в березні 2019 року. За результатами спартакіади Маргарита Гулян зайняла друге місце з сумою балів 8,7, Адріана Литюк – третє місце з сумою балів 10, 6, а Олег Снігур – шосте місце з сумою балів 34 у своїх вагових категоріях. Надихають дівчат хлопці групи, що старанно підтримують у всьому і ловлять поглядами кожен рух і кожне слово. Добре і чуйне серце у Проводіон Дарії – голови Соціального відділу студентської організації на факультеті. Діти-сироти і люди, що потрапили у складні життєві обставини, – це її місія, участь, співчуття і допомога.

     «Праця не тільки там, де людина сіє хліб, або садить дерево. Найбільш тонка, найбільш складна праця, коли людина приходить до людини, бачить у її очах, читає «поміж рядків» її поклик про допомогу. Ця праця є вищою мірою людського духу». Саме такі рядки В. О. Сухомлинськогохотілось би присвятити всім педагогам, організаторам свят, конкурсів, змагань і видовищних дійств, що часто проводяться у нашому Університеті. Щиро дякуємо вам за небайдужість та вклад у розвиток і формування особистості нашого студента!

     Спорт у житті наших студентів – особлива і дуже важлива справа. Це справа всього їх життя! Як у Богдана Джурилюка, що грає у футбол у Київському футбольному клубі чи у Павла Смоляка, для якого перемога у Кубку зі змішаних єдиноборств ММА – це справа честі!

     Павлові Смоляку вдалося здолати у 1/8 фіналу Приведенця Олександра, представника Житомирської області та вийти до 1/4 фіналу, де здобув перемогу над Шинком Олександром, представником Донецької області та потрапити у 1/2 фіналу. У 1/2 (пів-фіналі) Павло Смоляк виграв у представника м. Києва Марченка Івана та пройшов у фінал. У фіналі Кубку України зі змішаних єдиноборств Павло Смоляк зайняв почесне друге місце, поступившись тільки хлопцеві із Одеької області – Мінасяну Карлену. Цей результат є виконанням нормативу Майстра спорту УкраїниЗ чим ми сердечно вітаємо Павла Орестовича.

     Наш студент Павло Смоляк (а сьогодні – колега!) прагне не тільки інтелектуальної, духовної, але й фізичної досконалості. Займався понад рік боксом. Поступивши на наш факультет, він захопився змішаними єдиноборствами. «Тут мінімум правил, тому це дозволяє розкритися спортсменам із усіх сторін», – ділиться своїми роздумами Павло Смоляк. Колектив кафедри педагогіки щиро вітає Павла Смоляка з великою перемогою. Зичимо творчих успіхів у навчанні та спорті. З роси і води Вам, дорогий Павле Орестовичу!

      На кафедрі педагогіки – потужна наукова підготовка студентів. У нас вміють і знають як потрібно готувати майбутнього науковця. Наука і гармонія взаємодоповнюючі складові. Гордістю нашого колективу є студенти випускових спеціальностей кафедри педагогіки: Марина Щербина(староста групи, переможниця конкурсу Краса НУБіП України у номінації «Міс Гармонія», учасниця танцювального колективу «Сузір’я Денс», з яким посіла перше місце у конкурсі «Крок уперед» (Вітебськ, Білорусь), Плуток Олександр (лідер студентського гуртка «Педагогіка і сьогодення»), відмінники навчання: Лошній ГалинаЛитюк АдріанаОстяк Мар’янаНейфельд МаксимМарина Бондаренко (двократний призер Всеукранської студентської олімпіади з «Професійної освіти» та «Педагогіки»), Ірина Ткаченко (трьохкратний призер Всеукраїнської студентської олімпіади з педагогіки), Тверезовська Олександра (призер Всеукраїнського конкурсу наукових робіт з педагогіки); Адріана Литюк, Галина ЛошнійМаргарита Гулян (переможниці університетського етапу конкурсу наукових робіт з педагогіки) та інші. 
     Відзначаються небайдужістю і громадською активністю студенти спеціальності «Професійна освіта» Нейфельд Максим та Джурилюк Богдан, які проявили себе допомагаючи у проведенні звітного концерту гуманітарно-педагогічного факультету мистецького фестивалю «Голосіївська весна – 2019». 
     Захоплюємося Іриною Ткаченко, призером ІІ етапу Всеукраїнської студентської олімпіади з «Педагогіки», що посіла перше місце у номінації «Надія української педагогіки» у квітні 2019 року, Вікторією Мацолою – за перше місце у номінації «Педагог-новатор». Дівчата здобули друге місце в командному заліку ІІ етапу Всеукраїнської студентської олімпіади з «Педагогіки» у квітні цього року в м. Львові.
     А ще наші студенти мають на все свою власну думку, вміють її відстоювати, виступати на студентських наукових конференціях. Кожен з них прославляє нашу Alma Mater, факультет і кафедру своїми здобутками і перемогами, своїм сумлінним навчанням на благо процвітання Університету й України.

     Щасливі у просвітленні. Ті, що знають як розвиватися, вдосконалюватися, працювати над собою! У цьому нашим студентам маємо допомогти ми – педагоги. Навчатися, тренуватися, розвивати свої здібності, зростати, множити досягнення і набувати неоціненного педагогічного досвіду – досвіду, що стане у майбутньому наших студентів тим скарбом, за який варто боротися щодня!

Тамара Ковальчук,
доцент кафедри педагогіки  


Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook