Іван Федосій та Олександр Шеметун на телеканалі КИЇВ розповіли про особливості вирощування розсади (ВІДЕО)

2 травня 2019 року
     З початком весни і розпочинається висадка розсади багатьох овочевих культур. Всі овочеві культури відрізняються біологічними особливостями, які потрібно враховувати під час висаджування. Тільки в цьому випадку вдасться отримати максимально багатий і смачний урожай.

     Правильне висаджування розсади забезпечить гарний урожай овочів, щоб ваша розсада гарно прижилася, не хворіла її потрібно своєчасно висадити у відкритий грунт, необхідно створити оптимальні умови для її вирощування в ефірі телепрограми «Ранок у мегаполісі» на ТРК Київ про це нам розповіли завідувач кафедри овочівництва і закритого ґрунту НУБіП України Іван Федосій та агроном консультант, доцент цієї ж кафедри Олександр Шеметун.

 

     Ось і підійшов час висаджувати розсаду у відкритий ґрунт. Кожна культура має свої особливості в строках, способах висаджування та догляді за молодими рослинами. Будь-яка пересадка це завжди стрес для рослин. Тому спланувати її потрібно так, щоб рослини перенесли її з максимальною ефективністю. Правильне висаджування розсади забезпечує високий урожай овочів та зменшує ризики пов’язані з розвитком шкідників та хвороб.

     Про те як підготувати ділянку до висаджування рослин, вимоги до якості розсади, прийоми висадки овочевих культур, залежно від віку та типу розсади, догляд за молодими рослинами в ефірі телепрограми «Ранок у мегаполісі» на ТРК Київ розповіли представники кафедри овочівництва і закритого ґрунту спеціальності «Садівництво та виноградарство» Іван Федосій (завідувач кафедри) та Олександр Шеметун (агроном консультант, доцент кафедри).

     Узагальнюючи відповіді на запитання ведучих Шеметун О. зазначив, що найбільше питань та непорозумінь виникає через метеорологічні зміни в останні роки. Згідно календарних метеорологічних показників в Україні дещо змістився літній період, і зараз метеорологи підтверджують збільшення календарного літа від 10 днів до 2 тижнів, тому виникає спокуса і велике бажання висадити рослини якомога раніше і звичайно отримати раніше продукцію. Не зважаючи на це, обмежуючі фактори у вигляді ранньовесняних заморозків та короткострокових знижень температури залишились майже без змін, тому ризики більш раннього висаджування для тепловимогливих культур (огірок, перець солодкий та ін.) зберігаються. Щодо параметрів розсадних горщиків і касет Шеметун О. зазначив параметри комірок касет для різних рослин. Окремо відмічено, що якщо не звертати на їх об’єм достатньо уваги можна допустити кілька помилок, наприклад, вирощувати рослину яка має добре розвинену стрижневу кореневу систему у занадто мілкий комірці з великим об’ємом і навпаки. Сам об’єм комірки не настільки критично впливає на процес висадки, як фізіологія рослин. Ми можемо посадити рослини на рівні ґрунту, підвищити наш розсадний кубик над ґрунтом, або заглибити в ґрунт підгорнувши рослину до рівня сім’ядольних чи перших справжніх листків. Культура огірка висаджується дещо вище рівня ґрунту, як правило розсадний кубик повинен бути на 1/3 чи 1/4 бути вищим рівня ґрунту. За вирощування капусти, за певних умов, можемо висаджувати на рівні ґрунту або дещо заглиблювати якщо вона переростає. Це ж стосується і перцю солодкого.

Також, було зазначено, що потрібно забезпечити ділянку на якій будемо вирощувати рослини органічними добривами. Залежно від рослини, це можна зробити з осені або ранньої весни. Необхідно звертати увагу на структуру ґрунту, він повинен бути добре аерованим для більшості овочевих культур.

     Щодо дезінфекції ґрунту, було наведено асортимент препаратів для порфілактити кореневих гнилей. Серед них, найбільш популярні - Превікур та Фундазол. За раціонального використання загрози дані препарати не несуть. Крім цього, існує багато засобів які традиційно використовують за вирощування рослин, а саме: перманганат калію, мідний купорос. Проте, за використання перманганату калію ми повинні використовувати не концентрований розчин, із концентрацією від 2 до 5 %, тобто розчин слабкого не інтенсивного забарвлення. Хотілось звернути увагу, що за накопичення значної кількості міді в ґрунті, він підкислюється і також існують допуски по вмісту цього елементу у овочевій продукції. Тому вважати абсолютно безпечними мідьвмісні препарати ми не можемо.

     Узагальнюючи відповіді на запитання ведучих Федосій І. зазначив, що за висадки розсади потрібно звертати увагу на біологію рослин. Існують холодостійкі та тепловимогливі (баклажан, помідор) культури, які за температура -0,5…-1 С загинуть. Для холодостійких культур (капуста білоголова) під час висаджування розсади температура ґрунту може бути 2-3 °С на глибині 10 см. Для тепловимогливих культур мінімальна температура ґрунту 8-12 °С, а оптимальна 15-20 °С. Крім того, для тепловимогливих культур за висаджування розсади потрібно врахувати, період коли мене загроза весняних заморозків. У нашій зоні це 1-2 декада травня. Від якості розсади буде залежати майбутній урожай. Чим більш якісна розсада тим більший урожай. Розсада повинна мати добре розвинену кореневу систему і бути не перерослою, також рослини повинні бути без ознак прояву хвороби та пошкоджень шкідниками. У рослин повинна бути точка росту, якщо взяти за приклад капусту, без точки росту вона не сформує головку. Можна використовувати розсаду із закритою кореневою системою тобто за вирощування у касетах і з відкритою кореневою системою зазвичай це помідор, капуста. За вирощування огірка ми не можемо обійтися без закритої кореневої системи.

За декілька днів до висаджування розсади у відкритий ґрунт її необхідно загартовувати, розсаду виносять на відкрите повітря, спершу на 15 хв потім на 30 хв, годину, кілька діб, і аж тоді висаджувати на постійне місце - у відкритий ґрунт. У теплиці потрібно відкривати фрамуги і за 10 діб до висаджування розсади можемо залишити їх на ніч.

    Федосій І. зазначив також, що оптимально висаджувати розсаду у вечірній час, коли зменшується загроза пошкодження сонячними променями і рослини не будуть втрачати тургор. Якщо у хмарний день то можна висаджувати розсаду протягом дня.

 

                                                                                                

Повний випуск програми РАНОК У МЕГАПОЛІСІ на телеканалі КИЇВ: 

Оксана Тонха

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook