«Той день, що обпалив життя»

25 квітня 2019, 8:49

   З кожним роком все далі відходять у минуле події, пов’язані з аварією на Чорнобильській АЕС – найбільшої у світі техногенної та екологічної катастрофи. Утім, до цієї теми ще неодноразово будуть звертатися політики, вчені, медики. А для чисельної армії переселенців і, власне, самих ліквідаторів Чорнобиль назавжди залишатиметься незагоєною раною.

 

   Людство входить у майбутнє, оглядаючись у минуле. Такий одвічний закон історії. У тому, що було, не можна нічого змінити, але так само нічого не можна забувати. Тож нехай слово «Чорнобиль» стане постійним і суворим нагадуванням людині про відповідальність перед прийдешніми поколіннями за все, що вона творить своїм розумом і своїми руками.

    Віримо і надіємось, що у держав і народів, усього людства вистачить мудрості, волі та відповідальності, щоб йти далі зваженим і осмисленим шляхом, на якому не залишиться місця таким зловісним віхам як Чорнобиль.

   «Ми маємо один примірник Всесвіту і не можемо над ним експериментувати»

                                           А великий мученик – Чорнобиль
                                           У своїй трагедії живе –
                                           Ще від неї, час його сподобить,
                                           Піде літочислення нове»
                                                                                 (І.Гнатюк)
 
 
   З нагоди 33-річниці Чорнобильської трагедії співробітники відділу обслуговування науковою та художньою літературою наукової бібліотеки  підготували книжкову виставку «Той день, що обпалив життя», яка містить наукові, художні видання, статті та фотографії.  Запрошуємо всіх бажаючих відвідати нашу виставку.
 
 Пожежна небезпека лісів зони відчуження Чорнобильської АЕС та підвищення їх пожежостійкості  : монографія / С. В. Зібцев  - К. : Наукова столиця, 2018. - 231 с. 
    У монографії висвітлено сучасний стан оцінювання рівня пожежної небезпеки лісів в зоні радіаційного забруднення, наведено лісівничо-таксаційну характеристику, санітарний та протипожежний стан лісового фонду зони відчуження Чорнобильської АЕС, оцінено обсяги лісових горючих матеріалів в цій зоні та запропоновано місцеву шкалу оцінки пожежної небезпеки лісових насаджень за умовами погоди й заходи щодо підвищення рівня охорони лісів від пожеж.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Малиновський, Антон Станіславович.  Еколого-економічні та соціальні аспекти Чорнобильської катастрофи (на прикладі Житомирської області)  – К. : 2001. – 292 с.  
     В монографії глибоко узагальнено і повно викладено взаємопов’язані різнопланові питання, що виникли в звязку з аварією на Чорнобильській атомній електростанції. Розглядаються еколого-біологічні наслідки аварії, проблеми міграції радіонуклідів та радіобіологічні ефекти у рослин, тварин і людей, економічні та соціальні аспекти аварії, особливості ведення сільськогосподарського виробництва та лісового господарства в умовах радіоактивного забруднення. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Гусєв, Олег Петрович. Атомний синдром Чорнобиля : літературно-художнє видання / – К. : Видавничий центр "ДрУк", 2001. – 272 с. 
 
      У книзі «Атомний синдром Чорнобиля» Олега Петровича Гусєва, заслуженого журналіста України, учасника ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, йдеться про боротьбу ліквідаторів за живучість атомної станції після вибуху 26 квітня 1986 року на четвертому енергоблоці, подальший перебіг подій, пов’язаних з діяльністю і закриттям цього аварійного ядерного об’єкту підвищеної небезпеки наприкінці 2000 року.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
Про зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС, об'єкт "Укриття" та перспективи розвитку зони відчуження : матеріали парламентських слухань у Верховній Раді України 4 березня 2015 року.  – К.: Парламентське вид-во, 2015. – 320 с.
      
      Видання містить офіційні документи, стенограму доповідей та виступів, тексти невиголошених виступів учасників слухань, а також інформаційно-аналітичні матеріали із зазначеного питання.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ірина Продащук, завідувач сектору абонементів
Світлана Ямненко, бібліотекар І категорії
Тетяна Голубєва, бібліотекар відділу обслуговування
науковою та художньою літературою наукової бібліотеки
Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook