Де ховається біла смерть: київські учені назвали хліб головним експортером солі
При вживанні їжі не можна захоплюватися солоним. Любителям солі загрожує цілий «букет» хвороб: підвищений тиск, серцева недостатність і надмірна вага лівого шлуночка.
Як зменшити вміст солі у продуктах? Цією проблемою займаються фахівці Національного університету біоресурсів і природокористування (НУБіП).
Згідно з дослідженнями київських учених, головним «експортером» солі є хліб: її вміст — 1 грам на 100 «хлібних» грам.
Завдячуючи хлібу, кияни щодня споживають близько трьох грам солі — половину від максимально рекомендованої норми.
Про це розповідає доктор технічних наук, професор, академік АН вищої освіти Лариса Баль-Прилипко — декан факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК НУБіП.
За її словами, багато солі — у технологічно-оброблених продуктах: м'ясних виробах, твердому сирі та овочевих консервах.
Щоб зменшити вміст солі у їжі, потрібно дотримуватись раціону правильного харчування.
— Замість батону або булки обирайте цільні злаки: вівсяну або гречану кашу з невеликою щіпкою солі. Якщо хочеться хліба, то їжте цільнозерновий, але не дуже захоплюйтесь. Утримайтеся від сиру, ковбаси та солоного огірка. Краще зробіть бутерброд зі свіжими овочами, листям салату та гумусом, — радить професор НУБіП Лариса Баль-Прилипко.
Велику кількість солі містять різноманітні готові соуси та снеки, які використовують в якості перекусів.
Найчастіше у вигляді кухарської солі кияни вживають натрій — незамінний компонент продовольчих товарів: він складає близько 90% від харчового натрію.
Вміст солі у їжі — одна з головних причин підвищеного артеріального тиску, який призводить до захворювання серця і передчасної смерті.
За даними Держстату, внаслідок серцевих недугів щороку помирає близько 200 тис. українців.
Валентин КОВАЛЬСЬКИЙ