Асистент Вячеслав Оніщенко в ефірі телеканалу ТРК Київ представив наукові здобутки кафедри садівництва ім. проф. В.Л. Симиренка

15 березня 2019, 9:46
Телерадіокомпанія Київ

На що звернути увагу купуючи садивний матеріал ягідних культур, які сорти обрати для отримання ранньої та позасезонної продукції та як доглянути за рослинами, щоб вони віддячили максимальними врожаями якісних ягід розповів у програмі «Ранок у мегаполісі» асистент кафедри садівництва ім. проф. В.Л. Симиренка Вячеслав Оніщенко. Дивитеся відео тут:

Суниця та малина заслужено вважаються корисним та смачним десертом і займають нині лідерські позиції серед інших ягідних культур в Україні та світі, як за площами насаджень так і за валовим збором ягід. Тож не дивно, що саме навколо цієї теми був побудований ранковий ефір 15.03.2019 р., експертом в студії якого був також асистент кафедри садівництва ім. проф. В.Л. Симиренка Вячеслав Оніщенко. 

Експерт детально розповів телеглядачам про те як отримати ранній врожай цих смачнючих ягід. Навів особливості підготовки грунту та оптимальні терміни висаджування розсади суниці та саджанців малини на постійне місце, переваги та недоліки різних схем садіння та утримання ґрунту в ягіднику. щоб отримати високий врожай якісних ягід. 

Садівників-аматорів цікавило також де придбати або як самостійно виростити садивний матеріал, а також нюанси його підготовки до садіння та як відрізнити якісний саджанець від нестандартного. 

За час ефіру пан Оніщенко коротко проаналізував сучасний сортимент й охарактеризував районовані в Україні та популярні перспективні сорти суниці та малини, як традиційні (короткого світлового дня) так і ремонтантні (довгого світлового дня).

Вячеслав Григорович особливу увагу приділив представленню результатів науково-дослідної роботи кафедри садівництва ім. проф. В.Л. Симиренка, зокрема представив селекційні здобутки. А презентувати йому було що, адже сорти ягідних культур створені співробітниками кафедри під керівництвом селекціонера Петра Шеренгового, лягли в основу не лише дачних ділянок населення, а й промислових насаджень країни. Було наведено основні господарсько цінні ознаки сортів суниці Берегиня та Факел і малини Благородна, Осіння, Космічна у порівнянні з кращими сортами вітчизняної та зарубіжної селекції.

Символічно, що гостем студії «Ранок у мегаполісі» цього дня був також і завідувач науково-дослідної лабораторії садівництва та виноградарства Національного еколого-натуралістичного центру (НЕНЦ) МОН України – наш колега та давній приятель Петро Мазур .


Кафедра садівництва ім. проф. В.Л. Симиренка підтримує тісні стосунки з НЕНЦ, а кращі представники учнівської молоді, завдяки високому рівню теоретичної й практичної підготовки здобутої за час навчання у Центрі та олімпіаді для вступу в НУБіП, яка дає можливість отримати 20 додаткових балів до балу сертифікату ЗНО з певного предмету щороку стають студентами агробіологічного факультету університету. До речі, дистанційний тур олімпіади триватиме до 29 березня 2019 року, а завдання можна завантажити за посиланням: https://nubip.edu.ua/node/29143.

Маємо надію, що спільна профорієнтаційна робота університету та центру учнівської молоді в ефірі ТРК Київ значною мірою вплине на вибір професії та майбутнього місця навчання не одного випускника школи. А корисні поради від експертів Вячеслава Оніщенка (НУБіП) та Петра Мазура (НЕНЦ) стануть в нагоді жителям мегаполісу та усім хто переглянув телепередачу.

Бажаємо успіхів усім українським дачникам у догляді за своїми садами та ягідниками.

 

Доцент кафедри садівництва ім. проф. В.Л. Симиренка

Юрій Андрусик

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook