Новий підхід до медичної науки: Україна переходить від фінансування ставок до цільової підтримки інноваційних проектів

14 березня 2019 року

У 2019 році відбудеться перехід до принципово нового фінансування медичної науки в Україні. Замість фінансування ставок, буде здійснюватися цільове фінансування інноваційних наукових проектів. Це дозволить розкрити і підтримати справжній потенціал української медичної науки.

На зображенні — приклад результатів медичної науки в Україні. Ці установи приблизно однаково фінансувалися на наукову діяльність коштом платників податків. Але одна з них не опублікувала жодної роботи, яку б визнала світова наукова спільнота.

У світі для оцінки вагомості тієї чи іншої наукової роботи, дивляться видання, де вона була опублікована. Не можна видати будь-яку роботу в будь-якому журналі і вважати це наукою. Один із критеріїв її оцінки — публікація у виданні, що індексуються наукометричними базами Web of Science та/або Scopus. Тільки тоді можна говорити про її користь, інноваційність та загалом будь-яку наукову вагу.

Чому продуктивність відрізняється аж настільки? Система не стимулює науковців працювати ефективно.

До такої ситуації призвела недосконала система розподілення коштів. Сьогодні принцип фінансування не орієнтований на результат — гроші йдуть не на наукові розробки, а здебільшого на заробітну плату. Тобто установи отримують гроші за кількість співробітників, а не на обладнання чи реактиви. Байдуже, чи працюють ці співробітники на результат, чи навіть не з’являються на роботі.

Зараз науковець, який не має жодної публікації у журналі з імпакт-фактором (показник цитованості журналів, визначає інформаційну значимість наукових журналів та свідчить про впливовість), та науковець, який має визнання на міжнародному рівні і такі публікації, отримують однакову зарплату. Є й установи, що отримують більше фінансування з мінімальним науковим результатом, лише через більшу чисельність у штатному розписі.

Як наслідок — велика частина грошей платників податків йде незрозуміло куди, більшість досліджень не мають практичного результату, а науковці не мають мотивації їх приносити. Доцільність деяких наукових робіт також викликає великі сумніви. https://goo.gl/9Swfzu

Системні зміни необхідні. І ми їх запускаємо вже цьогоріч: ➡ Запроваджуємо грантову систему фінансування.

Нова модель працюватиме за принципом, на якому будується трансформація системи охорони здоров’я — замість оплати ставок, буде цільове фінансування наукових проектів, що приносять реальні результати.

Такий принцип діє в багатьох розвинених країнах. У США більше ніж 80% досліджень є прикладними і орієнтовані на практичні цілі. Решта припадає на фундаментальні дослідження для отримання нових знань.

Наукові проекти фінансуються за рейтинговою системою і мають два основні критерії — “Intellectual Merit” і “Broader Impacts”. Перший — це критерій, що вимірює інтелектуальну вагу дослідження, другий — її значення та конкретні наслідки для громадян.

➡ Установи та заклади у підпорядкуванні МОЗ України проведуть реорганізацію, щоби перейти на новий принцип фінансування.

➡ Відбір та фінансування буде здійснювати Національний фонд досліджень. До його складу увійдуть вчені, які мають довіру в науковій сфері і результати діяльності.

Що це дасть:

✅ Науково-дослідні заклади матимуть більше можливостей залучати кошти на свої проекти.

✅ Стимулюватимуться зміни в управлінні науково-дослідними проектами. Фінансуватимуться дослідження, орієнтовані на результат.

✅ Корупційні ризики будуть мінімальними. Прийняття рішення щодо фінансування наукових проектів на конкурентних засадах прийматимуть не чиновники, а науковці. До оцінки проектів також будуть залучатись вчені з усього світу (peer review).

✅ Ефективна конкурентоздатна на світовому рівні медична наука отримає більше грошей. Неефективні дослідження "для галочки" чи "для звіту" — зникнуть.

✅ Вчені, які працюють над дослідженнями, що вже завтра допомагатимуть рятувати пацієнтів, продовжувати життя, лікувати смертельні хвороби, мають отримати оплату праці відповідно до ваги свого наукового внеску, а не до штатного розпису.

✅ Зміни допоможуть створити здорову конкуренцію на державне фінансування та отримувати кошти тим дослідникам, які справді займаються наукою, а не освоюванням грошей.

Наукові відкриття в медицині можуть змінити систему надання медичних послуг, покращити якість та тривалість життя пацієнтів. Зі старою системою досягти цього неможливо.

Звісно, псевдонауковці та псевдоуправлінці зацікавлені у збереженні статус-кво. Звісно, вони чинитимуть спротив. Але імітацію наукової діяльності — ми більше не толеруватимемо.

Тільки наука, яка випускатиме продукт з високою доданою вартістю, допоможе вивести Україну на рівень сильних держав. Та передусім — принесе користь здоров’ю наших громадян і всьому світу.

Докладніше про зміни на сайті Міністерства охорони здоров'я України

 

Джерело: Уляна Супрун

Коментарі з піднятих у публікації питань можна зробити на facebook-сторінці Уляни Супрун.

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook