Просвітницька лекція на гуманітарно-педагогічному факультеті

28 лютого 2019, 13:38

Однією з провідних функцій університету у класичному розумінні цього феномену соціального буття є просвітництво. Насамперед йдеться про розширення світоглядних горизонтів людини – не лише студента або й інтелектуала загалом, а практично кожного представника спільноти. Згаданий процес носить характер ланцюгової реакції: ті, хто отримали достатній імпульс для перегляду власних світоглядних установок, стають джерелом імпульсу для оточуючих. Тому класичний університет цілком виправдано порівняти з таким собі «живим серцем», котре акумулює інтелектуальний імпульс, а потім, пульсуючи, поширює його в люди, спонукаючи представників спільноти до внутрішнього збагачення і зростання.
 
Природно, процесу просвітництва протистоїть низка стримуючих факторів. Чи не найсуттєвішим з них є скептицизм та інертність людського мислення. Тому часто заслабкий просвітницький імпульс швидко згасає в масах, губиться поміж сарказмом і догмами. Однак подібний стан справ аж ніяк не є підставою для розчарувань. Навпаки, це додатковий стимул братися за справу із ще більшим ентузіазмом, адже недаремно в людській свідомості глибоко укорінився віковий за своєю мудрістю вислів: «Стукайте, і вам відкриють…».
 
Тож, 27 лютого була вчинена спроба донести до колег, студентів, усіх бажаючих систематизоване бачення природи та функціонального навантаження сексуальності в існуванні людини, практично кожної конкретної особистості. До уваги присутніх пропонувалася публічна лекція на тему «Непізнана сексуальність, її місце та роль у бутті людини». 
 
Предмет спілкування, насправді, і по нині виявляється досить резонансним в українській спільноті і не лише, але й на рівні світового культурного простору. Попри хибне враження, викликане низкою соціальних подій, зокрема, так званою, сексуальною революцією, згадана сфера буття людини залишається явно табуйованою. Їй притаманний значний рівень догматичності. Причиною тому, очевидно, як на цьому наголошують фахівці різних галузей інтелектуальної діяльності, є тяжіння будь-якої ідеології, світського чи релігійного ґатунку, за посередництва відповідного інституту контролювати сексуальну сферу людини. А контролюючи сексуальність добиватися високо рівня підконтрольності і самої людини та людських мас. Підставою тому є внутрішня напруга, що супроводжує практично кожного індивіда за малим впродовж всього життя, починаючи з моменту сексуального дозрівання.
 
 
Відтак, мета публічної лекції, окрім іншого, полягала у тому, аби спонукати аудиторію подивитися на проблему сексуальності під дещо іншим кутом, аніж він є звичним. І на основі того окреслити ефективні шляхи протистояння внутрішній напрузі, шляхом методичного прибирання самої причини. У згорнутому вигляді, суть внутрішньої напруги можна звести до перманентного внутрішнього конфлікту між тим, як кожна конкретна людина себе відчуває, та тим, як вона себе розуміє.
 
Володимир Калуга,
професор кафедри міжнародних відносин і суспільних наук
 
Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook