Яке воно, місто майбутнього?

26 лютого 2019 року
Мистецький Арсенал

         Забудова центру та історичних районів ущільнюється непривабливими висотними будинками, околиці забудовуються багатоповерховими стінами. Місто стрімко втрачає своє архітектурне обличчя, а девелопери стверджують, що таким чином Київ розвивається.

 

  

Проблему хаотичної забудови міста студенти факультету землевпорядкування мали змогу побачити і на фотовиставці «Архітектура. Громада. Час», яка днями проходила у Малій Галереї центру «Мистецький Арсенал» м. Києва. Цей захід для них був не тільки цікавим, а й пізнавальним, оскільки процес регулювання використання територій залежить не лише від містобудівної стратегії, а й від землевпорядного процесу. Саме через суперечливі відведення земельних ділянок в історичному ареалі міста починається модна новобудова, яка нівечить загальну картину міста, а бізнес-забудовники визначають функціональне призначення території, обсяги і висотність будівель, транспортні зв’язки і навіть розвиток приміських територій.
Проект «Архітектура. Громада. Час» – платформа соціальної активності, що створює простір для діалогу, досліджує феномен будівництва в міському просторі, соціальні зв’язки, історичну та культурну спадщину. У програмі виставки працювала «Дискусійна платформа», де учасники, зокрема, і наші студенти, обговорювали, чи може архітектура формувати візуальний образ сучасної України.
  
Представлені роботи розкривали особливості забудови українських міст, зокрема міста Києва. Більшість світлин («Новий Київ», «Війна», «Рай ОN / Троєщина») були присвячені одвічному конфлікту громади та забудовників. Вирізнялися проекти «Святе місце» - про архітектуру нових храмів, «Оголений модернізм» - про людей, які зберігають пам’ять про радянський модернізм на своєму тілі, а також фотопроекти про міське середовище Києва.
  
Серед авторів робіт, які були представлені на виставці, є як професійні фотографи, так і архітектори, журналісти та дизайнери, які досліджують актуальні проблеми та трансформації міського середовища.
 

  

Студенти І, ІІ курсів та магістри І року навчання факультету землевпорядкування, які разом із наставниками академічних груп Оксаною Кустовською й Людмилою Гунько відвідали цей захід, ще раз переконалися, що від їх професіоналізму в майбутньому залежить чи не втратить столиця вигляд європейського міста, чи не перетвориться на кам’яні джунглі, чи не втратить історичну забудову, чи залишаться місця для відпочинку, та й взагалі, чи буде забезпечений сталий розвиток наших міст.
 
 
 

магістр кафедри землевпорядного проектування,

Богдана Якубенко

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook