Вплив характеру господаря на вихованця довели науково.

28 лютого 2019 року

Вчені встановили, що у товариських людей – добрі і активні собаки і кішки, у невротиків – тривожні і агресивні. Вихованці отримують характер власників. Гуляючи з собаками, граючись із ними, заохочуючи їх за одні дії і караючи за інші, ми формуємо їх особистість.

 

У собак, як і у людей, є риси, що визначають реакцію тварини в тих чи інших ситуаціях. І, як і у людини, особистість собаки може змінюватися з плином часу, з'ясували фахівці з Університету штату Мічиган. Дослідження було опубліковане в журналі Journal of Research in Personality. «Ми виявили, що це відбувається із собаками, – каже професор психології Вільям Чопик, провідний автор дослідження. – Ми очікували, що собаки будуть досить стабільними в особистісному плані, тому що в їх способі життя немає таких змін, як у людей, але насправді вони сильно змінюються". Крім того, зміни в особистості собаки впливають на її майбутнє – наскільки вона буде прив'язана до господаря, чи буде агресивною і навіть до яких хронічних хвороб буде схильна. 

Автори роботи опитали власників понад 1600 собак 50 різних порід у віці від декількох тижнів до 15 років. Власники відповіли на ряд питань про характери своїх собак і як вони змінювалися з віком, а також на питання про свою власну особистість. "Ми виявили кореляції в трьох основних областях, – каже Чопик. – Вік і особистість, схожість особистості людини і собаки і вплив особистості собаки на якість її відносин з власником. Так, дорослих собак набагато складніше дресирувати. Ми виявили, що найкраще робити це у віці півроку, коли собака вже перестає бути легкозбудливим щеням, але її поведінка ще не усталена до кінця".

Єдиною рисою, яка не змінювалася у собак з віком, виявилася схильність до тривоги і страху. Екстраверти оцінили своїх собак як збудливих і активних, в той час як люди, що часто відчувають негативні емоції, описали своїх вихованців як більш боязких і менш сприйнятливих до дресирування. Ті, хто вважав себе доброзичливими, оцінив своїх собак як досить сміливих і неагресивних щодо людей і тварин. Ті з власників собак, які були задоволені своїми відносинами з вихованцем, відзначили, що їхні собаки активніші та поступливіші. Втім, агресивність і тривожність собаки не впливали на можливість її власника відчувати радість від взаємного спілкування. «Дресирування було пов'язане з позитивнішими особистісними якостями протягом усього життя собаки», – зазначає автор. У майбутньому він має намір вивчити, як на характер собаки впливає навколишнє середовище. "Наприклад, ви берете собаку з притулку, – каже він. – Деякі риси її характеру зумовлені біологією та стійкі до змін, але ось вона виявляється в середовищі, де її люблять, розважають, гуляють з нею. Собака може стати більш розслабленою і товариською. Тепер, коли ми знаємо, що особистість собаки здатна змінюватися, ми хочемо з'ясувати, як і чому це відбувається".

Характер і спосіб життя господарів впливає не тільки на собак, але і на кішок, з'ясували вчені з університету Лінкольна. Якщо кішка страждає від надмірної ваги або неадекватно поводиться, господарям варто шукати корінь проблеми в собі, відзначають вони. Дослідження було опубліковане в журналі PLOS ONE. Автори роботи опитали власників більше 3000 кішок у Великобританії, з'ясувавши особливості особистості господарів і поведінки, здоров'я та способу життя кішок. Виявилося, що у невротиків найчастіше зустрічалися тварини з проблемами в поведінці. Якщо власник був схильний часто відчувати страх, занепокоєння, гнів, страждати від депресії і самотності, то і кішка переймала його риси і ставала більш агресивною, тривожною і боязкою. Крім того, кішки невротиків частіше страждали від пов'язаних зі стресом захворювань і зайвої ваги. У більш врівноважених і здорових господарів кішки теж були спокійними і щасливими. "Багато власників відносяться до вихованців як до членів родини, встановлюючи з ними тісний соціальний зв'язок, – пояснює доктор Лорен Фінк, автор дослідження. – Тому цілком можливо, що на домашніх тварин впливає те, як ми з ними співпрацюємо. Результати дослідження показують важливий зв'язок між нашими особистостями і благополуччям вихованців. Необхідні подальші дослідження, щоб вивчити причинно-наслідкову природу зв'язку з цим і з'ясувати, як саме особистість господаря впливає на поведінку та благополуччя вихованця".


Джерело: http://techno.bigmir.net/discovery/1607646-Vlijanie-haraktera-hozjaina-n...
© techno.bigmir.net
Переклад і редакції В. Трокоз

 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook