Трансплантація ембріонів корів у дії

27 лютого 2019 року
Кафедра акушерства, гінекології та біотехнології відтворення тварин

24 лютого 2019 року,  на базі ВП НУБіП України "Агрономічна дослідна станція" співробітниками кафедри акушерства, гінекології та біотехнології відтворення тварин, проведено вимивання ембріонів у корів-донорів. Не простому але успішному етапу ембріотрансферу передували: підбір корів-донорів та телиць-реціпієнтів, розробка й апробація різних схем викликання суперовуляції у корів-донорів і осіменіння донорів на базі ВП НУБіП України. І як результат відпрацьовування методів оцінки ембріонів та їх заморожування з метою подальшого пересаджування для телиць-реціпієнтів. 

  

Трансплантація ембріонів — це сучасний біотехнологічний метод прискореного відтворення високопродуктивних тварин, який є одним із способів інтенсивного використання генетичного потенціалу самиць.

Під трансплантацією ембріонів розуміють вилучення ембріонів із статевих органів однієї самиці і пересадку їх в статеві органи іншої самиці. 

Трансплантація ембріонів ефективна лише за використання генетично цінних високопродуктивних тварин, які перевірені за якістю нащадків і визнані поліпшувачами. Перевагою трансплантації ембріонів є можливість одержання від племінних самиць в 20 разів більше потомства, ніж зазвичай. У скотарстві це дозволяє швидко формувати групи  ремонтних телиць з потрібними показниками, або навіть зберегти генофонд рідкісних і аборигенних тварин.

Юрій Жук, доцент кафедри акушерства, гінекології та біотехнології відтворення тварин

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook