Засідання студентського наукового гуртка «Екологія довкілля»

27 лютого 2019, 11:40

 

За сучасних умов важко уявити проведення екологічного моніторингу без використання географічних інформаційних систем, оскільки їх впровадження і застосування значно спрощує отримання загальної інформації, що цікавить дослідника, а також є відносно швидкою і конкретнішою.

Розвиток екосистем є динамічним еволюційним процесом, а їх зміни пов’язані, як із діє природних чинників, так і впливом людської діяльності. Перлиною і окрасою Голосіївського парку є каскад Горіхуватських ставків, які утворюють основні водні об’єкти лісу і слугують для відпочинку та рекреації жителів району. На жаль, екологічний стан даних водойм бажає бути кращим, оскільки у них чітко виражені проблеми, пов’язані із надходженням до них стічних вод із навколишніх схилів та подальшим заростанням гідрофільною рослинністю і евтрофікацією.

 


 На одному із засідань наукового гуртка «Екологія довкілля» гуртківці вчилися визначати ступінь заростання водойм – другого і третього Горіхуватських ставків на основі аналізу різночасових космознімків за допомогою програми Google Earth. Відповідні фотознімки було запозичено  за даними дистанційного зондування землі супутниками Landsat останніх десяти  років, починаючи із 2008 р.

 


Аналіз показав, що площа заростання водного дзеркала очеретом, осокою, синьо-зеленими водоростями на другому Горіхуватському ставку значно зросла, порівняно із десятирічною давниною. Цьому сприяло зростання надходження біогенних елементів із сусідніх пагорбів, збільшення об’ємів стічних вод, а також суттєве його замулення. Натомість в останні три роки інтенсивно починає заростати і третій Горіхуватський став. Вважаємо, що цю екологічну проблему перлини м. Києва Голосіївського парку необхідно вирішувати комплексно, інакше через якийсь десяток років на місці сучасних ставків можна буде споглядати зарослі водойми і масиви дрібнодисперсного намулу.

 

 

 

Отже, необхідно проводити постійний моніторинг водойм урбоекосистем з метою оцінки їх екологічного стану та прийнятті управлінських рішень щодо контролю фізико-хімічних та біологічних показників водного плеса.    

 

 

 

Керівник наукового гуртка «Екологія довкілля»,

доцент кафедри екології агросфери

та екологічного контролю Бережняк Є.М.

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook