Михайлівська зустріч

26 лютого 2019 року
м. Київ

 Викладачі кафедри культурології постійно перебувають в творчому науковому пошуку та підвищують свою кваліфікацію. Одним із дієвих способів є спілкування з провідними науковцями. Такою нагодою 21 лютого скористалася канд.філол.н., доц. кафедри культурології Ярина Пузиренко, яку запросили до Музею історії Михайлівського Золотоверхого монастиря на «Михайлівську зустріч». Цього разу аудиторія спілкувалася  із Михайлом Селівачовим – знаним науковцем, доктором мистецтвознавства, професором Київського національного університету культури і мистецтв. 

 
Михайло Романович – харизматичний оратор – розповів про історію розвитку орнаменту від найдавніших часів і до сьогодення, про особливості його функціонування в різні стильові епохи.
 
Надзвичайна ерудиція, тонкий гумор пана Михайла зробили атмосферу зібрання невимушеною і творчою. Доповідь «Мистецтво в орнаменті. Орнамент у мистецтві» викликала жваву дискусію, відбувся продуктивний обмін думками. Цьому сприяла і сама музейна зала, де відбувалася зустріч, адже ілюстраціями до почутого ставали музейні експонати.
 
Хочеться висловити подяку завідуючій Музею історії Михайлівського Золотоверхого монастиря пані Наталії Селівачовій за чудові «Михайлівські зустрічі» (наступна відбудеться 14 березня 2019 р.), а також за запрошення відвідати музейні експозиції.
Музей історії Михайлівського Золотоверхого монастиря було створено у 1998 році в рамках Державного історико-архітектурного заповідника “Стародавній Київ”. В експозиції Музею послідовно простежуються основні етапи історії Михайлівського монастиря від часу заснування і до відновлення у незалежній Україні, їх суголосність долі Української Церкви, роль монастиря у духовному і культурному розвитку Києва, доля мистецької спадщини зруйнованої святині, етапи його відбудови.
Найціннішу частину музейного зібрання представляють пам‘ятки монументального давньоруського мистецтва ХІ-ХІІ ст., що засвідчують високий рівень розвитку художньої культури доби Київської Русі.
Знаковим експонатом Музею став мідний позолочений горельєф архістратига Михаїла з чільного фронтону собору – довершений витвір київської школи металопластики ХVІІ-ХVІІІ ст., що чудом уцілів під час знищення пам‘ятки.
У центрі залу на високому подіумі встановлено один із найунікальніших експонатів музею – срібну карбовану гробницю – раку для святих мощей Великомучениці Варвари, подаровану Михайлівському Золотоверхому монастирю гетьманом Іваном Мазепою в 1701 р. Чудотворні мощі вмц. Варвари Іліопольської, що прийняла мученицьку смерть за віру в 306 р., творили славу Михайлівському монастиреві, притягуючи паломників з найвіддаленіших куточків країни.
Знайомство з експозицією завершується на оглядовому майданчику монастирської дзвіниці, звідки відкривається незабутня панорама Києва.
Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook