Пам'яті видатного нейрофізіолога Алана Ллойда Годжкіна

25 лютого 2019 року

У лютому 2019 року виповнилося 105 років від дня народження Алана Ллойда Годжкіна (Ходжкіна) (англ. Alan Lloyd Hodgkin), видатного британського нейрофізіолога і біофізика, біохіміка та лікаря, лауреата Нобелівської премії з фізіології і медицини 1963 року (спільно з Джоном Еклзом і Ендрю Хакслі) «за відкриття, що стосуються іонних механізмів збудження і гальмування в периферичних і центральних ділянках нервових клітин».

Ці відкриття дали можливість сформулювати сучасну теорію виникнення збудження, відому нашим студентам як теорія калій-натрієвого насосу (В. Трокоз).

Сер Алан Ллойд Годжкін народився в Банбері, Англія 5 лютого 1914 р. Навчався в Малверні з 1923 по 1927 рр., потім в Холті (1927–1932) та Трініті-коледжі (1932–1936 рр.). Його дід, Томас Годжкін, і дядько, Робін Годжкін, займалися історією, тому з самого початку Алан коливався між історією і наукою. З раннього віку йому були цікаві природничі науки, зокрема орнітологія, тому його вибір зупинився на вивченні хімії та біології. Коли Алан вчився в Кембриджі, його вчитель, Карл Пантін, радив йому вивчати математику і фізику. В цей же час Алана зацікавила фізіологія, особливо діяльність нервових клітин. Ще в студентські роки він почав серйозні експерименти та продовжував їх упродовж декількох років. Під час навчання в Трініті Годжкін провів попередні дослідження щодо електричних властивостей нервів.

Арчибальд Хілл, який рецензував його дисертацію, надіслав копію Герберту Гассеру і той запропонував Годжкіну роботу в чвоїй лабораторії при Рокфеллерівському університеті в Нью-Йорку. У цей період (1937–1938 рр.) майбутній видатний фізіолог провів кілька тижнів із Стюартом Коулом у Вудс-Холі, де навчився препарувати аксони кальмарів. Він повернувся в Кембридж в 1938 р. і далі почав співпрацю з Ендрю Хакслі, що тоді навчався на останньому курсі. Вони використовували методи, які Алан розробив під час роботи в США. Завершити дослідження їм завадила Друга світова війна, під час якої Годжкін працював переважно на радіолокаційних системах ВПС. Найбільше його цікавила розробка системи виявлення нічних винищувачів.
Після війни повернувся в Кембридж, де працював викладачем у фізіологічній лабораторії. Кілька місяців по тому повернувся Хакслі й вони продовжили розпочату до війни роботу. Річард Адріан надав велику підтримку, полегшивши навчальне навантаження і домовившись з Фондом Рокфеллера про щедрий грант для підтримки роботи; пізніше допомога була отримана і від інших організацій, зокрема від Фонду Нуффілда і Королівського товариства. Більшість експериментів на нервових волокнах доводилося проводити в Плімутському університеті і з 1947 року Годжкін зазвичай проводив два-три місяці на рік там в лабораторії Морської біологічної асоціації.

У 1958–1960 роках Алан Годжкін був членом ради Королівського товариства, в 1959–1963 роках – Ради медичних досліджень, в 1961–1967 рр. – міністром закордонних справ Фізіологічного товариства. Він був президентом Морської біологічної асоціації з 1966 р. і президентом Королівського Товариства з грудня 1970 р. У 1971 р. – призначений ректором Лестерського університету.
Крім Нобелівської премії А. Л. Годжкін отримав Королівську медаль (1958) і медаль Лондонського королівського товариства (1965). Володар численних почесних ступенів. Він був членом Королівського товариства і Королівської академії наук Данії, іноземним членом Американської академії наук і мистецтв, Національної академії наук Індії, Академії наук СРСР і Королівської академії Ірландії.

Отже, Алан Ллойд Годжкін зробив відкриття, що стосуються іонних механізмів, які беруть участь в збудженні та гальмуванні в периферичних і центральних ділянках мембрани нервової клітини. Іонна теорія нервового імпульсу Годжкіна – Хакслі – Екклза (теорія калій-натрієвого насосу) містить принципи, що можуть бути застосовні також і до імпульсів в м'язах, включаючи серцевий м’яз, що має клінічне значення.

Помер А. Л. Годжкін у Кембриджі, 20 грудня 1998 р. у віці 84 роки.

Джерела:

  1. https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A5%D0%BE%D0%B4%D0%B6%D0%BA%D0%B8%D0%BD... (Wikipedia® — зарегистрированный товарный знак некоммерческой организации Wikimedia Foundation, Inc.)
  2. http://www.nobeliat.ru/laureat.php?id=306
  3. Фото: http://infonarod.ru/info/ser-alan-lloyd-hodzhkin-angl-alan-lloyd-hodgkin-5-fevralya-1914-banberi-angliya-20-dekabrya

Переклад і редакція В. Трокоз

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook