Стоп інфекційним захворюванням!

22 лютого 2019 року

 

У період різких коливань кліматичних умов у місцях скупчення людей різко зростає загроза розвитку епідемій інфекційних захворювань. Зменшення ризиків захворювань можливе при застосуванні бактерицидних знезаражувачів повітря, зокрема ультрафіолетовим випромінюванням

Співробітники ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження завжди готові до співпраці та надати фахову консультаційну допомогу. Так, за сприянням професора Леоніда Червінського та заступника директора Олексія Романенка відбулася закупівля новітніх установок для бактерицидного знезаражування повітря компанії «BactoSfera» для дев’яти амбулаторій сімейної медицини Комунального некомерційного підприємства «Ніжинський міський центр первинної медико-санітарної допомоги» Ніжинської міської ради Чернігівської області.

 

Як відомо, ультрафіолетове опромінення є санітарно-протиепідемічним заходом, його проводять у приміщеннях із високим та середнім ризиком забруднення мікобактеріями туберкульозу, підвищеним ризиком поширення збудників інших інфекцій за наявності великого скупчення людей.

Вже звичним для нас є застосування у медичних закладах опромінювачів відкритого типу. Ультрафіолетові лампи у таких пристроях розміщені відкрито і поширюють промені на 360°, що дає можливість дезінфікувати не тільки навколишнє повітря, але й предмети або площини. Конструкція з відбивачами дозволяє використовувати такі опромінювачі як стерилізатори направленої дії, на зразок «кварцових ламп». Проте використання відкритих модифікацій має суттєвий недолік, що полягає в тому, що вони не мають блокування коротких ультрафіолетових променів, тому під час обробки приміщення в ньому заборонено перебувати людям. Крім того, для якісної стерилізації потрібна примусова циркуляція повітря, наприклад, установка вентилятора. Існують моделі з захисним екраном або поворотними лампами, при використанні таких приладів допустиме короткочасне перебування людини. Та сьогодні все більшої популярності набувають опромінювачі-рециркулятори закритого типу, що є екологічно безпечними для людей.

Проведені в ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження Національного університету біоресурсів і природокористування України дослідження д.т.н., професором Червінським Л.С. та к.т.н., старшим викладачем Романенком О.І. показали, що такі бактерицидні опромінювачі-рециркулятори більш практичні у порівнянні з відкритими модифікаціями і можуть застосовуватись в присутності людей.

Сучасний бактерицидний опромінювачі-рециркулятор компанії «BactoSfera»  побудований наступним чином. Ультрафіолетові лампи розташовані всередині корпусу, де і відбувається очищення потоку повітря. Примусову циркуляцію здійснює вбудований проточний вентилятор, така конструкція забезпечує більш якісну дезінфекцію повітря. Пацієнтам і медичному персоналу немає необхідності залишати приміщення під час роботи рециркулятора. Знезараження повітря приміщень опромінювачами відкритого типу проводять до початку роботи, після неї або під час перерв на кварцування. Рециркулятори дозволяють заощадити робочий час медичного персоналу і більше уваги приділити пацієнтам. Програматор дає можливість вибрати зручний автоматичний режим включень і відключень рециркулятора протягом 7 днів тижня, що повністю виключає людський фактор. Бактерицидне випромінювання ламп, закритих корпусом рециркулятора не несе шкідливого впливу на людей, будь які сучасні оздоблювальні матеріали, медичне та інше обладнання, меблі та кімнатні рослини.

Опромінювач-рециркулятор універсальний, його область використання широка: від квартири до операційної. Головне – розуміти потенціал існуючої моделі або підбирати нову у відповідності з особливостями об’єктів та приміщення, де вона буде встановлена.

Співробітники ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження завжди готові надати якісну кваліфіковану консультацію та технічну допомогу.

Олексій Романенко,

ст.викладач кафедри електротехніки,

електромеханіки та електротехнологій,

заступник директора ННІ енергетики,

автоматики і енергозбереження

 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook