Професор Вищої ветеринарної школи Ганноверу Томас Блах на відкритій лекції: гуманне ставлення до тварин – вимога часу

20 лютого 2019 року

     В рамках співпраці кафедри епізоотології та організації ветеринарної справи з APD (Німецько-український агрополітичний діалог) 19 лютого 2019 року на факультет ветеринарної медицини НУБіП України завітав провідний вчений та фахівець, експерт Ветеринарного об'єднання щодо захисту тварин (TVT), професор Вищої ветеринарної школи Ганноверу Томас Блах. Він прочитав відкриту для студентів, аспірантів, молодих вчених, викладачів та практикуючих лікарів лекцію на тему: «Нові підходи до стерилізації поросят – німецький та європейський досвід».

     Підхід до подачі матеріалу та змістовність лекції викликали жвавий інтерес серед слухачів. Лейтмотивом лекції була тема благополуччя тварин. Професор Блах розпочав з еволюції відносин між людиною та твариною, зачепив історичний аспект та відношення до тварин у різних релігій та різні часи. Цитував відомих філософів, вчених, політиків та ділився власним досвідом, оскільки працював у багатьох країнах світу і особисто бачив, як змінюється ставлення до тварин.
     Надалі звернув увагу на етику ставлення до тварин в країнах ЄС, Закон про захист тварин. Акцентував увагу на тому, що необхідно мати етично виправдане обґрунтування для всього, що ми робимо з тваринами та перейшов безпосередньо до сучасних підходів стерилізації поросят. Професор Блах зазначив, що в ЄС було дозволено проводити кастрацію поросят без наркозу лише до 31 грудня 2018 року, а з 1 січня 2019 року можливо використовувати виключно альтернативні методи.
     Томас Блах досить змістовно та доступно розказав про переваги та недоліки усіх альтернативних методів стерилізації поросят. Звернув увагу на роль лікарів ветеринарної медицини у запровадженні новітніх підходів. Та віддав перевагу методу імунокастрації, що не викликає страждання тварин. В завершення лекції він розповів про вплив на ринок продукції свинарства заборони кастрації кнурців без знеболення.

     Після лекції професор Томас Блах завітав на кафедру епізоотології та організації ветеринарної справи. Завідувачем кафедри професором Віталієм Недосєковим, за участі завідувача кафедри хірургії і патофізіології імені академіка І.О. Поваженка Миколи Малюка, представників APD (Німецько-український агрополітичний діалог) з метою підвищення ефективності та якості наукових досліджень, обговорення актуальних проблем підготовки фахівців ветеринарної медицини в Україні і Німеччині та налагодження партнерських стосунків між НУБіП України та Вищою ветеринарною школою Ганноверу було організовано круглий стіл.

     Учасники діалогу провели обговорення та поглиблення подальшої співпраці, зокрема, як перспективний напрям розширення співпраці з EBVS (Європейською радою ветеринарної спеціалізації).
     Оскільки Україна тісно співпрацює з ЄС і намагається стати повноправним членом Європейської співдружності, нам необхідно вже зараз звернути особливу увагу на захист тварин та гуманне ставлення до продуктивних тварин, тому було обговорено можливість проведення короткого курсу лекцій по благополуччю тварин. Професор Блах зазначив, що необхідно думати не лише про комфорт людини, а і враховувати інтереси тварин.
     Професор Недосєков відмітив необхідність проведення семінарів для практикуючих лікарів та найшвидшого запровадження стандартів ЄС щодо благополуччя тварин в Україні та процитував М. Ганді: «Моральна цінність суспільства вимірюється через те, як воно поводиться з тваринами». Професор Малюк звернув увагу на гуманізацію хірургічних втручань та дослідження щодо безпечності біокастрації кнурців.
     Сподіваємось на подальшу плідну співпрацю та запрошуємо приєднуватись усіх бажаючих.

Максим Жуковський,

асистент кафедри епізоотології
та організації ветеринарної справи

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook