Майстер-клас «Цигун як метод тілесно-орієнтованої терапії»

14 лютого 2019 року

     13 лютого 2018 року психологи першого та другого курсів гуманітарно-педагогічного факультету НУБІП України мали чудову можливість долучитися до світу практичної психології. Цього разу вони стали учасниками майстер-класу «Цигун як метод тілесно-орієнтованої терапії», який для майбутніх психологів проводила досвідчений тренер, практичний психолог, арт-терапевт, інструктор цигун, керівник центру саморозвитку і оздоровлення MyZen Олена Семенюк.

 

     Майстер-клас був організований в рамках проекту «School of Practical Psychology» (керівник проекту – проф. кафедри психології Шамне А.В.). Він мав на меті допомогти майбутнім психологам зі становленням професійної самоідентифікації, розширенням їх уявлень щодо методу тілесної терапії та усвідомленням власного ресурсного потенціалу.

 

     Як пов’язані тіло і психіка, емоції і хвороби тіла? Що таке психосоматика, «характерологічний панцир» і «м'язовий зажим»? Як вони виникають? Що таке психотерапія, орієнтована на тіло? Як працювати з тілом, щоб допомогти людини з її психологічними проблемами?

    Учасники отримали відповіді на ці запитання. Вони познайомилися з історією виникнення і основними принципами тілесно-орієнтованої психотерапії, з теоретичними аспектами і основними ідеями теорії вегетативної терапії відомого психолога і, до речі, нашого співвітчизника, Вільгельма Райха.
Найбільш цікавим був практичний майстер-клас. Майбутні психологи вперше в житті спробували виконати техніки релаксації, заземлення, пошуку внутрішньої опори і центрування тіла. Надзвичайно цікавим було виконання методик візуалізації для наповнення і відновлення ресурсного потенціалу.

     Було багато запитань. В ході обговорення вправ та дискусії про можливості тілесної терапії учасники зрозуміли специфіку цього методу та його потенціал у роботі з особистими проблемами та витісненими емоціями, зони відповідальності психолога, який працює в цьому напрямку. Важливим було обговорення того, як пов'язаний метод цигун з іншими практичними напрямами (психоаналіз, гештальт-терапія тощо) і знаннями психології, як розвивати в себе необхідні компетенції та якості особистості протягом навчання в університеті.


       Ми дякуємо Олені Семенюк за професійний майстер-клас

і чудову можливість долучитися до світу практичної психології!

професор кафедри психології
Анжеліка Шамне
 

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook